Ko so ga vprašali glede mednarodnih sil, ki se pogovarjajo o zaprtju libijskega zračnega prostora, je dejal: "Vojaške operacije so končane. Vsega bo konec v roku 48 ur. Naše sile so že blizu Bengazija, kakršnokoli odločitev bodo sprejeli, bo prepozno.“

Klovn Sarkozy naj vrne denar libijskim ljudem

V pogovoru je napadel tudi francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, ki je podprl opozicijske upornike, ter ga obtožil sprejemanja finančnih sredstev iz Libije za predsedniško kampanjo. Gadafijev sin, ki se je izobraževal v Londonu, je sicer libijski obraz, ki je Zahodu sicer še najbolj prijazen.

Sarkozyja, ki je bil prvi tuji vodja, da je Gadafija javno kritiziral ter tako podprl uporniško gibanje, je označil za "klovna“. Zatrjuje, da je Libija finančno podpirala njegovo predsedniško kampanjo iz leta 2007, zahteva pa tudi, naj denar sedaj vrne. "Mi smo financirali njegovo kampanjo, za kar imamo tudi dokaze. Pripravljeni smo, da vse razkrijemo. Najprej pa od tega klovna zahtevamo, da vrne denar libijskim ljudem,“ je jezno dejal.

"Pomagali smo mu, da bi lahko on kasneje pomagal nam, a nas je razočaral. Vrni nam naš denar! Zabeležene imamo vse podrobnosti, bančne račune, dokumente in transakcije. Kmalu bomo vse razkrili,“ je Saif zaključil.

Sarkozyjeva pisarna je vse njegove trditve že zanikala.

Gadafijevi privrženci že slavijo (Foto: AP).

Francoski zunanji minister: Prepozno je, da bi Zahod pomagal libijskim upornikom

Nekdanji francoski zunanji minister Bernard Koucher je mednarodno skupnost oštel za zavlačevanje pri razglasitvi zaprtja libijskega zračnega prostora. Po njegovem mnenje naj bi bilo že prepozno, saj so Gadafijeve sile oslabile upornike. Na vprašanje ali podpira vojaško intervencijo v Libiji, je Koucher odgovoril: "Odvisno – ali želite rešiti ljudi ali jih pustiti umreti. Če želite drugo, bodite diplomat. Prišel bo čas za mir. Če želite rešiti ljudi, če želite reševati življenja, potem morate odločitev sprejeti nemudoma."

Verhofstadt za izjavo, da mu "gre na bruhanje" ob pasivnosti EU glede Libije, požel aplavz

"Naša odgovornost je, da jih zaščitimo, storili pa nismo ničesar," je dejal Koucher. Po njegovem je zaprtje zračnega prostora "najmanj kar lahko mednarodna skupnost stori", vendar pa je že prepozno. "Že več kot tri tedne vemo, da uboga civilna družba, revni ljudje, umira."

Na vprašanje ali Kitajska in Rusija še nasprotujeta resoluciji Varnostnega sveta o zaprtju zračnega prostora, je Koucher pritrdil: "Zaradi naravne njunih notranje-političnih razmer. Vendar, ker nisem več zunanji minister vam lahko povem, da to ni stvar notranje politike. Ne dogodki v Libiji, Tuniziji ali Egiptu niso bili samo notranjepolitična zadeva."

"Mednarodna skupnost mora priznati gibanje Arabska pomlad, saj je zelo pomembno, tako kot je bil izhod iz komunizma. Na nek način zagotovo računajo na nas," je poudaril Koucher. Najmanj kar bi lahko storili, je pomoč na meji s Tunizijo, tako Koucher. "Tako počasni smo bili. In zdaj je prepozno."

Samuel Žbogar: Slovenije ne bo v morebitni koaliciji voljnih za Libijo