Rached Ghannouchi se je v državo vrnil po protestih, ki so z oblasti odnesli dolgoletnega predsednika Zina El Abidina Ben Alija. Nekdanji skrajni verski vodja, ki trdi, da se sedaj zavzema za zmernejše ideje, podobne načelom turške vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP), je napovedal, da bo svoje doslej prepovedano gibanje Ennahdha registriral in se z njim udeležil prvih parlamentarnih volitev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Tuniziji razmere še vedno nestabilne

V Tuniziji so razmere sicer še vedno nestabilne. Kljub zamenjavi več ministrov v prehodni vladi občasno potekajo protivladni protesti, usmerjeni predvsem proti tunizijskemu premierju Mohamedu Ghannouchiju, enemu od treh politikov, ki so bili del režima odstavljenega predsednika Ben Alija, a ostajajo v prehodni vladi.

"Politične razmere so še vedno precej negotove... prehodna vlada menja ministre vsak dan, ni še stabilna in njena pooblastila niso jasna," je novinarjem pred odhodom iz Londona povedal Ghannouchi, ki po navedbah tujih tiskovnih agencij ni v sorodu s premierjem. Nova vlada je razglasila amnestijo za politične obsojence kot je Ghannouchi, ki je sicer obsojen dosmrtno zaporno kazen. Končno oprostitev mora sicer potrditi parlament.

Ghannouchi, ki ga je na letališču v Tunisu pričakalo več sto privržencev, je pred odhodom poudaril, da šeriatsko pravo "nima mesta v Tuniziji", kar je velik odmik od njegovih idej v 70. letih prejšnjega stoletja, ko je obsodil vzpon sekularnih idej v državi. Kasneje je za AFP dejal, da ne bo kandidiral na načrtovanih predsedniških volitvah, in da njegovo gibanje sploh ne bo imelo kandidata za te volitve, namerava pa kandidirati na parlamentarnih volitvah. Sam pa je izrazil pripravljenost sodelovati v morebitni prehodni vladi.

Švicarji začeli s preiskavo o opranju denarja

Medtem pa so švicarski tožilci sporočili, da so začeli preiskavo o pranju denarja v povezavi z računi pobeglega Ben Alija in njegove družine. Po podatkih švicarskih tožilcev je na Ben Alijevih računih, ki so jih blokirali pred dvema tednoma, več deset milijonov švicarskih frankov, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Po besedah predstavnice tožilskega urada Walburge Bur bo raziskava zaradi zapletenosti nekaterih primerov najverjetneje dolgotrajna. Po današnjem pisanju časnika Neue Zürcher Zeitung so finančne ustanove švicarske oblasti obvestile o domnevnem pranju denarja Ben Alija in njegove družine.