Novinar iz Panorame, ki je konzervativen informativen tednik v lasti premiera Berlusconija, je v gej klubu s skrito kamero posnel intervjuje s tremi duhovniki, ki so mu priznali, da klub občasno obiskujejo zaradi seksa z moškimi in mu celo dovolili, da posname spolno občevanje duhovnika z neznanim moškim in to v stavbi cerkve.

Eden od duhovnikov, Francoz, ki se je predstavil kot Paul, je zjutraj vodil mašo, zvečer pa je najel dva spremljevalca, s katerima se je zabaval v gej klubu, preden je zapustil Italijo.

Katoliška cerkev, ki se ne more otresti seksualnih škandalov, je v petek po objavi zgodbe odgovorila s pozivom, naj se homoseksualni duhovniki, ki živijo dvojno življenje, razkrijejo in naj odstopijo iz duhovništva. V izjavi je rimska škofija še dodala, da je večina od 1300 duhovnikov v Rimu „zvesta svojemu poslanstvu“ in je „model morale za vse ljudi“.

Neuradni viri iz Vatikana pa so sporočili, da ni dokazano, da so moški, ki jih je novinar posnel, zares duhovniki in da gre bržkone za novo zgodbo, s katero želijo med poletjem dvigniti branost tednika. Panorama pa je odgovorila, da je razkrita zgodba zelo zaskrbljujoča, saj kaže, kako so se trije katoliški duhovniki, eden Francoz in dva Italijana, občasno zabavali v gaj klubu in imeli spolne odnose z moškimi.

Odgovorni urednik tednika Giorgio Mule je povedal: „Gre za dvotedensko preiskavo, s katero nismo želeli ustvariti škandala, ampak opozoriti, da se del duhovnikov obnaša zelo dvolično.“