Protesti so se po poročanju tiskovne agencije Federacije BiH Fena začeli pred uradom visokega predstavnika v BiH, ki je tudi posebni predstavnik EU, kjer so demonstranti poudarjali, da Slovenija v Evropski uniji ni osamljen primer slabih odnosov do tujih delavcev.

Predstavniki delavcev in nevladnih organizacij so nosili transparente z napisi "Hočemo naše plače" in "Dovolj je poniževanja delavcev iz tretjih držav", pred uradom pa so prebrali seznam svojih zahtev in pritožb.

Delavci predvsem zahtevajo, da bi jim omogočili odhod v Slovenijo, kjer bi skušali izterjati dolgove, ki znašajo od 6000 do 9000 evrov na osebo. Po izteku delovnega dovoljenja namreč ne morejo več dobiti vizuma za Slovenijo. Pritožujejo se tudi zaradi slabih delovnih pogojev in prekomernega delovnega časa, poleg tega pa delodajalci številnim niso plačali socialnega in zdravstvenega zavarovanja. Bili so tudi primeri žalitev delavcev zaradi njihove narodne pripadnosti.

Kritika tudi na račun oblasti v BiH

Imeli so tudi pripombe na račun oblasti v BiH, ki so jim očitali, da niso zanje ničesar naredile, in da so celo služile na račun njihovega odhoda v Slovenijo.

Nezadovoljstvo z ravnanjem oblasti v Sarajevu so protestniki izrazili tudi pred zunanjim ministrstvom BiH, kjer so vzklikali, da so oblasti odgovorne za napotitev delavcev v Slovenijo, kjer so z njimi ravnali kot z živalmi. Očitali so jim tudi sodelovanje pri tem, da so bili več lačni kot siti.

Sprevod protestnikov, večinoma nekdanjih delavcev kočevskega gradbenega podjetja Prenova samostojnega podjetnika Zorana Perkovića, se je nato podal proti slovenskemu veleposlaništvu v Sarajevu, kjer naj bi jih sprejeli predstavniki veleposlaništva.