Chomsky je želel v nedeljo iz Jordanije vstopiti na Zahodni breg, a so ga izraelski cariniki na prehodu Allenby najprej več kot pet ur zadrževali, nato pa so mu sporočili, da meje ne bo mogel prečkati. 81-letni Chomsky, ki je bil povabljen na predavanje na univerzo Bir Zeit, je ravnanje izraelskih oblasti označil za "nenavadno, če ne edinstveno vmešavanje v neodvisnost univerze".

Dejal je tudi, da je med čakanjem na prehodu Allenby dobil vtis, da ga izraelski mejni uradniki, ki so pod nadzorom notranjega ministrstva, zaslišujejo, ker je znan kritik judovske države. Tako naj bi mu med drugim dejali, da jim niso všeč stvari, ki jih govori o Izraelu. Prav tako pa naj jim ne bi bilo všeč, da bo Chomsky predaval na palestinski univerzi, ne pa hkrati tudi na kaki izraelski.

Chomskega je na predavanja na univerzo Bir Zeit povabil palestinski poslanec Mustafa Barguti, ki je izraelsko odločitev označil za "zelo neumno dejanje", judovsko državo pa hkrati obtožil, da je želela preprečiti, da bi ugledni ameriški profesor videl, v kakšnih razmerah živijo Palestinci. Tudi izraelsko Združenje za državljanske pravice je odločitev Izraela označilo za "značilno za totalitarne države".