Jedrska fuzija, kjer gre za zlitje jeder atomov, je tehnično precej bolj zahtevna od jedrske fisije ali razcepa jedra, ki se uporablja v sodobnih jedrskih reaktorjih. Postopek bi po navedbah nemške tiskovne agencije dpa lahko uporabili za izdelavo jedrskega orožja.

Več uglednih južnokorejskih znanstvenikov je sicer po poročanju dpa že izrazilo dvom, da Severna Koreja razpolaga z ustrezno tehnologijo ali viri za izvedbo zahtevne reakcije zlitja atomskih jeder. Izvajanje tega postopka v pogojih, nadzorovanih v laboratoriju, je izredno težko, postopek namreč že desetletja neuspešno izvajajo znanstveniki mnogo bogatejših držav, ki imajo na voljo veliko dražjo in boljšo opremo kot znanstveniki iz Severne Koreje. In ravno to je največji razlog, zaradi katerega številni svetovni strokovnjaki dvomijo o takšnem uspehu severnokorejskih znanstvenikov.

V preteklih letih je nekaj znanstvenikov že izjavilo, da so uspešno proizvedli „umetno sonce“ oziroma neomejen izvor poceni energije s pomočjo jedrske fuzije, a so te trditve s poskusi in preiskavami kasneje ovrgli. In ravno zaradi tega so trditve o uspešnem poizkusu Severne Koreje vzbudile dvome znanstvenikov, pa tudi posmeh, saj je Severna Koreja izredno siromašna in izolirana država, ki zaradi zastarele tehnologije in omejenih virov energije ne more proizvesti dovolj elektrike niti za osvetlitev države. A vendar imajo eno jedrsko elektrarno zastarelega sovjetskega tipa, ki uporablja tehnologijo iz 50. let prejšnjega stoletja, a bi uspešna izvedba jedrske fuzije v njej pomenila pravcati čudež.

Severna Koreja je novico o uspešni jedrski fuziji sporočila v času, ko si mednarodna skupnost prizadeva Pjongjang znova spraviti za pogajalsko mizo na šeststranskih pogajanjih o severnokorejskem jedrskem programu.