V središču Aten so jezni mladostniki v neko banko zalučali več molotovk, zaradi česar je izbruhnil ogenj, ki je terjal življenja treh ljudi, približno 20 ljudi pa so iz poslopja evakuirali. Gasilci še vedno iščejo morebitne žrtve, čeprav naj bi bil ogenj že pod nadzorom.

Stavbo grškega parlamenta, pred katero se po dveh ločenih shodih v Atenah zgrinjajo protestniki, medtem varuje obroč policistov. Ti so s solzivcem odgnali protestnike, ki so želeli prebiti obroč in se prebiti do parlamenta, kjer naj bi poslanci v četrtek potrdili nov paket varčevalnih ukrepov, ki jih je pripravila vlada.

Nasilje je izbruhnilo tudi v drugem največjem grškem mestu, Solunu. Tam je policija prav tako s solzivcem umirjala mlade protestnike, ki so trgovine in banke obmetavali s kamenjem.

Ocene o številu protestnikov, ki jih navajajo sindikati in policija, se po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sicer precej razlikujejo. Sindikati poročajo, da se je protestov udeležilo med 200.000 in 250.000 ljudi, medtem ko policija trdi, da jih je približno 100.000.

Video: Policisti so se spopadli z razjarjeno množico, ki je hotela vdreti v parlament

V Grčiji je danes zaustavljen zračni promet, moten je javni promet, vladni uradi bodo zaprti cel dan, v bolnišnicah bodo delovali le urgentni oddelki, na radiu in televiziji pa ne bodo predvajali poročil, saj bodo stavkali tudi novinarji.

Potem ko je več sto tisoč zaposlenih v javnem sektorju v Grčiji zaradi strogih varčevalnih ukrepov tamkajšnje vlade v torek sprožilo 48-urno stavko, se je ta namreč danes razširila tudi na zasebni sektor.

Grki nasprotujejo strogim varčevalnim ukrepom grške vlade, ki mora v zameno za 110 milijard evrov posojil držav v območju evra in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) v prihodnjih treh letih skupaj privarčevati 30 milijard evrov, proračunski primanjkljaj pa do leta 2014 znižati s sedanjih 13,6 na tri odstotke.

Ostri varčevalni ukrepi bodo močno posegli v vsakdanje življenje Grkov. Državnim uslužbencem in upokojencem bodo ukinili 13. in 14. plačo oz. pokojnino, zvišali pa bodo tudi davke.