V današnji izredno ostri izjavi je Vatikan Maciela odločno kritiziral, ker je zgradil "sistem moči", utemeljen na molku in poslušnosti, ki mu je omogočil, da je vodil dvojno življenje "brez vesti in avtentičnih verskih čustev" in desetletja nenadzorovano spolno zlorabil mlade fante. Večina legionarjev tako za njegovo početje sploh ni vedela, ali pa si ni upala spregovoriti.

Vatikan je sicer sedanjemu vodstvu Kristusovih legionarjev obenem obljubil pomoč pri "očiščenju" vsega dobrega, ki je še ostalo v redu, vsem pripadnikom reda pa zagotovil, da med "globoko revizijo", ki jo morajo opraviti, ne bodo ostali sami, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Današnjo izjavo so v Vatikanu objavili po tem, ko se je papež Benedikt XVI. v petek presenetljivo sestal s petimi škofi, ki so minulih osem mesecev preiskovali Kristusove legionarje, se pogovarjali z več kot 1000 pripadniki reda po vsem svetu in skušali ugotoviti, kakšna prihodnost se redu obeta, potem ko je bil njegov ustanovitelj tako globoko diskreditiran.

Primer Maciela je postal nekakšen simbol neukrepanja Vatikana v primerih spolnih zlorab, ki so jih zagrešili katoliški duhovniki v vrsti držav po vsem svetu. Macielove žrtve so namreč že v 90. letih prejšnjega stoletja skušale sprožiti cerkveno sojenje proti njemu, a so jim njegovi zavezniki v Vatikanu to onemogočili.

Šele leta 2006 je Vatikan Macielu odredil "zadržano življenje pokore in molitve", kar je po poročanju AP pomenilo, da je bil od takrat pa do smrti leta 2008 duhovnik le še po nazivu. Legionarji so nato lani javno priznali, da je imel Maciel vsaj eno hčerko, letos marca pa so razkrili še, da je spolno zlorabil semeniščnike in da naj bi imel še dva sinova.