Kardinal Tarcisio Bertone je dejal, da bi za škandale spolne zlorabe otrok morali kriviti homoseksualnost, ne pa celibat. Kardinal, ki je bil nekoč zunanji minister Vatikana, je z govorom postregel v Čilu, in tudi tam so njegove besede takoj obsodili. Kardinal se je v govoru navezal na škandale, ki v zadnjih mesecih pretresajo Rimokatoliško cerkev, v večini primerov pa se to nanaša na duhovnike, ki so spolno zlorabljali otroke. V govoru je dejal tudi, da bodo v javnost kmalu prišle določene "presenetljive“ novosti glede škandalov, a nadaljnjih pojasnil ni dal.

"Mnogi psihologi in psihiatri so dokazali, da med celibatom in pedofilijo ni nikakršne povezave, pred kratkim pa sem izvedel, da obstaja povezava med homoseksualnostjo in pedofilijo. To je res, imam dokumente psihologov, ki to dokazujejo. To je težava,“ je zatrdil kardinal.

Patricio Walker, čilski senator, ki je pomagal pri pisanju proti-pedofilskih zakonov, bi prav rad videl, kakšne so znanstvene študije, na katere se kardinal nanaša, saj meni, da so napačne. Čilski komunistični parlamentarec Hugo Gutierrez, je za tiskovno agencijo AFP izjavil: "Človeškemu bitju celibat stori več škode kot pa homoseksualnost, ki je posameznikova odločitev. Besede kardinala so me šokirale.“

Vodja skupine italijanskih aktivistov za pravice homoseksualcev Gaylib, Enrico Oliari, pa je v Rimu dejal, kako "zaskrbljujoče je, da nekdanji vatikanski minister za zunanje zadeve uporablja argumente, ki jih imajo za zastarane tudi že v državah tretjega sveta“.

Aurelio Mancuso, nekdanji predsednik italijanske organizacije za pravice homoseksualcev Arcigay, pa je izjavil: "Resnica je, da se Bertone trudi – in to na zelo neroden način – pozornost preusmeriti na homoseksualnost in stran od novih zločinov, ki se otrokom dogajajo vsak dan.“