"Iz Vatikana prihajam dodatno opogumljena za vse težke naloge, ki čakajo vlado in Hrvaško," je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina dejala premierka po obisku pri papežu. Dodala je, da je od svetega očeta dobila odločno podporo pri zaključitvi pristopnih pogajanj z EU, za kar se mu je tudi zahvalila in ga povabila na obisk na Hrvaško.

"Še posebej sem se mu zahvalila, ker je papež letos izpostavil, da je arbitražni sporazum s Slovenijo dober sporazum in da predstavlja način, na katerega se lahko rešujejo nesporazumi," je pojasnila Kosorjeva. "To je bila zame in za vlado v tistem trenutku izjemno pomembna podpora," je dodala.

Po njenih besedah je papež danes ponovno ocenil, da je sklenitev arbitražnega sporazuma način, na katerega se rešujejo takšna vprašanja in problemi.

Benedikt XVI. je že 12. novembra lani ob obisku hrvaškega predsednika Stipeta Mesića v Vatikanu izrazil podporo reševanju spora med Slovenijo in Hrvaško. "Naj se v miru najde najboljša rešitev," so bile po navedbah Mesića takrat papeževe besede.

Sam sveti oče takrat pred javnostjo o tem ni govoril, je pa sredi januarja na tradicionalnem novoletnem nagovoru članom diplomatskega zbora v Vatikanu dejal, da ga "veseli med Hrvaško in Slovenijo sklenjeni sporazum o arbitraži glede njunih morskih in kopenskih meja".