Afera dobiva vsak dan nove razsežnosti, saj se je iz policijskih prisluhov namreč razkrilo, da ima korpulentni Balducci, družinski oče in papežev plemenitaš, pester spolni okus. Preiskovalci menijo, da so prek njega razkrili mrežo istospolne prostitucije, ki vodi do vatikanskih vrat.

Spolni škandal s primesjo korupcije je zatresel tudi vatikansko obzidje in se ustavil tik pred vrati papeževega stanovanja. Triinšestdesetletni Angelo Balducci je bil skoraj deset let eden od papeževih komornikov (gentiluomini), ki imajo skorajda neomejen dostop do svetega očeta. Da ni več član papeževe družine, je Balducci izvedel v rimskem preiskovalnem zaporu, kjer zaradi velikega korupcijskega škandala v zvezi z italijansko civilno zaščito sedi že nekaj tednov.

Nesreča ne pride nikoli sama

Inženirja Balduccija, vodil je pomembni vladni urad za realizacijo javnih del, v katerega se je stekala reka denarja, ob slovesnih priložnostih je papeža spremljal v elegantnem fraku komornika, se od 10. februarja drži smola. Tega dne so mu namreč policisti nataknili lisice in ga spravili za zapahe. Tam bo ostal vse do dne, ko ga bodo - skupaj z nekaterimi funkcionarji civilne zaščite in podjetniki, obtoženimi korupcije na področju javnih del - pripeljali pred sodišče.

Preiskava tega novega korupcijskega škandala še ni končana. Afera dobiva vsak dan nove razsežnosti, povzroča pa tudi kolateralno škodo. Iz magnetogramskih zapisov nekajmesečnih prisluškovanj se je namreč razkrilo, da ima obilni Balducci, družinski oče ter papežev plemenitaš, tudi pester spolni okus. Gre za lastnosti, ki v deželi skrbno varovanega zasebnega življenja niso ovira za takšno ali drugačno kariero. Ekscentričnost inženirja Balduccija pa se očitno ni ustavila na pragu njegovih spolnih okusov. Podobno kot v primeru s podkupninami mu preiskovalci očitajo nezakonitost zadovoljevanja njegovih istospolnih nagnjenj. Preiskovalci menijo, da so prek Balduccija razkrili mrežo istospolne prostitucije, ki vodi do vatikanskih vrat.

Balduccijev posrednik in zvodnik je bil 29-letni temnopolti tenor v zboru ene najpomembnejših cerkva v Rimu Thomas Chinedu Ehiem iz Nigerije. Iz dokumentov, ki so na voljo, ni povsem jasno, ali je papežev komornik imel spolni odnos tudi z njim. Kot že rečeno, istospolni odnosi niso predmet sodnih preiskav. Vendar je zaradi prestreženih telefonskih razgovorov tudi zveneči glas cerkvenega zbora, ki so ga občudovali mnogi mašniki, pred dvema dnevoma izgubil službo.

Kot kaže, je kmalu zatem, ko ga je papež Karol Wojtyla zaradi imenitnega državnega položaja leta 2001 imenoval za svojega komornika, Balducci navezal stike z zborovskim pevcem. Iz preiskovalnih dokumentov sledi, da je Thomas Ehiem Balducciju priskrbel moške. Na kakšen način je vrli tenor pridobival svoja poznanstva v svetu moške prostitucije, ni znano. Iz telefonskih razgovorov sledi zgolj, da je Ehiem zaradi dolgoletnega poznanstva in sodelovanja dobro poznal okus inženirja javnih del: "Bil sem na vajah v kapeli svetega Petra, nisem slišal tvojega klica," se začne eden od zapisov telefonskih razgovorov med Ehiemom in Balduccijem.

Ehiem je komorniku tisti dan ponudil moža z naslednjim opisom: "Velik dva metra, 97 kilogramov, star 33 let in popolnoma aktiven." Ehiem, ki je zdaj brez službe, je dal za milanski tednik Panoramo intervju, v katerem trdi, da se je Balducci raje odločal za odrasle moške, stare tja do 40 let. Za srečanja je komornik uporabljal Ehiemovo stanovanje v bližini Vatikana in cerkvenemu pevcu za posredovanje plačal od 50 do 100 evrov na stranko. Po izobčenju obeh laičnih katolikov iz Vatikana so tudi cerkvene oblasti odprle preiskavo.