Berlinsko tožilstvo preiskuje domnevna kazniva dejanja, ki naj bi jih v letih od 1975 do 1982 zagrešila zdaj že upokojena duhovnika, čeprav proti njima ne bo moglo vložiti obtožnice. Dejanja so namreč že zastarala.

Klaus Mertes, ravnatelj berlinske gimnazije Canisius, ki jo vodi jezuitski red, je dejal, da preverja, kako se je njegov predhodnik odzval, ko je eden od duhovnikov priznal kazniva dejanja. Drugi duhovnik je obtožbe odločno zanikal.

Ravnatelj gimnazije St Blasius v istoimenskem kraju na jugu Nemčije Johannes Seibner pa je danes dejal, da preverja, ali so se spolne zlorabe dogajale tudi na njegovi šoli, ko je tam v 80. letih prejšnjega stoletja poučeval duhovnik, ki je priznal dejanja. "Poznam nekaj učencev, ki so bili zlorabljeni, vendar za to nisem vedel, ko se je to dogajalo," je povedal.

Spolne zlorabe so prišle na dan v pisnem opravičilu, ki ga je januarja svojim nekdanjim učencem poslal njihov bivši učitelj telovadbe. Svoja dejanja je priznal, leta 1991 zapustil jezuitski red in zdaj živi v Čilu.

Dogodek je v Nemčiji oživil kritike na račun vodstva katoliške cerkve, ker je prikrivalo spolne zlorabe otrok, namesto da bi jih prijavilo policiji.