Včeraj so v HDZ ves dan potekala intenzivna posvetovanja, saj si je Jadranka Kosor želela pred objavo svoje odločitve o izbrisu iz članstva svojega častnega predsednika, nekdanjega hrvaškega premierja Sanaderja, zagotoviti podporo čim večjega števila članov predsedstva in vodij županijskih odborov stranke. Za izključitev Sanaderja je glasovalo 26 članov predsedstva, proti so bili Luka Bebić, Mario Zubović in Damir Polančec, vzdržala pa sta se Bjanca Matković in Petar Selem.

Vrh Hrvaške demokratske skupnosti (HDZ) je na včerajšnji maratonski seji uradno izbrisal iz članstva svojega častnega predsednika, nekdanjega hrvaškega premiera Iva Sanaderja, je novinarjem po seji predsedstva stranke povedala predsednica HDZ in hrvaška premierka Jadranka Kosor. Kot je povedala, je Sanader v nedeljo grobo kršil statut vladajoče stranke.Ogrožal stranko in vlado

Sanader je namreč v nedeljo na lastno pobudo in brez vedenja predsedstva HDZ sklical izredno novinarsko konferenco, na kateri je kritiziral vodstvo stranke zaradi slabih izidov prvega kroga predsedniških volitev 27. decembra ter napovedal svojo vrnitev v politiko. Kosorjeva je pojasnila, da je Sanader s tem povzročil nepopravljivo škodo HDZ in ogrožal ne le enotnost stranke temveč tudi vlade. Poudarila je, da Hrvaška ne more izgubiti šest mesecev zaradi predčasnih volitev, ker mora končati pogajanja z EU, Sanaderjeve poteze pa bi lahko tudi zrušile vlado.

Na zagrebškem Trgu žrtev fašizma, kjer je sedež HDZ, je bilo včeraj "vroče" od zgodnjih jutranjih ur. Vodstvo in poslanci stranke so odločitev o izključitvi Sanaderja sprejeli po večurni seji, ki so jo začeli kmalu po 9. uri. Ves čas so v poslopje prihajali in iz njega odhajali strankarski funkcionarji, a le redki so bili pripravljeni povedati kaj več o tem, kaj se dogaja v prostorih stranke. Novinarjem niso dovolili vstopiti niti v preddverje poslopja in tako so ves dan čakali na vhodu v hudem mrazu. Sestanka so se udeležili tudi tisti funkcionarji, ki so prejšnji dan sedeli na Sanaderjevi tiskovni konferenci, a so vsi v en glas razlagali, da jih je tja pripeljal s prevaro, da niso vedeli, kaj načrtuje, in da podpirajo Kosorjevo.

Razočarana Šeks in Hebrang

Ob 15. uri je sledila izredna seja predsedstva, na kateri so potrdili sklep dopoldanskega maratonskega zasedanja, po katerem Sanader ni več član HDZ.

Do takšne odločitve politični vrh stranke ni prišel z lahkoto, kajti Sanader ima v stranki in vladi veliko pristašev. Toda očitno ne dovolj za znotrajstrankarski puč. Kar nekaj pa jih je izgubil z nedeljsko zasedbo strankarskih prostorov in nenapovedano tiskovno konferenco. Med prvimi, ki so mu obrnili hrbet, je bil celo dolgoletni sodelavec in predsedniški kandidat HDZ Andrija Hebrang, ki ni skrival razočaranja in je pred sejo strankarskega vrha med vrsticami povedal, da mu zamisel o izključitvi častnega predsednika HDZ iz stranke ni tuja.

Donedavnega veliki podpornik Sanaderja Vladimir Šeks pa se je bojda na sestanku še posebej potrudil in poiskal statuarno luknjo, ki je omogočila izključitev častnega predsednika HDZ iz stranke, čeprav naj bi to bila dosmrtna funkcija.