Vidas je prepričan, da bo arbitražno sodišče moralo odločati izključno na podlagi mednarodnega prava, in sicer ne le, ko gre za dotik Slovenije z odprtim morjem, temveč tudi glede režima za uporabo relevantnih morskih območij.

Hrvaški pravni strokovnjak je še dejal, da njegova ocena izhaja iz dejstva, da so vsi trije kriteriji za odločitev arbitrov o "stiku" (junction) Slovenije z odprtim morjem omenjeni v določbi, ki je naslovljena uporabno pravo. Pojasnil je, da bodo glede na omenjeno arbitri odločali o slovenskem stiku z odprtim morjem na podlagi treh pravnih kategorij - mednarodnega prava, načela pravičnosti in dobrososedskih odnosov.

Ponovil je, da arbitri ne bodo mogli Sloveniji določiti teritorialnega stika z odprtim morjem glede na jasno pravilo o največ 12 navtičnih miljah teritorialnega morja. V nasprotnem primeru bodo kršili mednarodno pravo, je prepričan Vidas. Dodal je, da zgodovinski argumenti ne morejo spremeniti zemljepisa niti mednarodnega prava ter zato ne morejo biti niti relevantni za arbitražno odločitev.