Manfred Nowak je bil že na poti v Zimbabwe, ko je izvedel, da je bila njegova misija preklicana. Čeprav je posvetovanja vlade v Harareju pozdravil, je dejal, da to za zimbabwejsko vlado ni zadosten razlog, da odpove njegovo misijo.

Prepoved je prišla v času, obnovitve napetosti med premierom Morganom Tsvangiraijem in predsednikom Robertom Mugabejem. Dvojica je po spornih predsedniških volitvah oblikovala dogovor o delitvi oblasti. Vlada narodne enotnosti je od svoje ustanovitve nenehno v sporih, Tsvangiraijeva stranka Movement for Democratic Change (MDC) pa je Mugabejevo stranko Zanu – PF obtožila kršitev človekovih pravic.

Središče enega največjih sporov je, glavni uradnik MDC Roy Bennet, ki se sooča z obtožbami posedovanja orožja za sabotažo, razbojništva in terorizma. Tsvingirai je zamudo pri Bennetovi zaprisegi (Bennet je kandidat za namestnika kmetijskega ministra) označil kot nameren Mugabejev poskus, da mu pokaže svojo moč.

"Mugabe je rekel: 'Poglej, vladava lahko skupaj'. Temu pa se želimo izogniti,“ je dejal Tsvangirai. Mugabe je obtožbe zanikal z besedami, da so politično motivirane. „Obtožba je, da je on odgovoren za dobavo orožja v vojni proti Zimbabweju,“ je Mugabe septembra povedal za CNN in dodal, da bo Bennet prišel na položaj samo, če bo oproščen vseh obtožb.

Uradniki Združenih narodov niso povedali, ali bo misija posebnega preiskovalca prestavljena, a so poudarili, da je državo treba obiskati. "Obtožbe, da so bili privrženci stranke MDC in zaščitniki človekovih pravic aretirani, nadlegovani in ustrahovani, so sprožili nujno potrebo za objektivno misijo neodvisnega strokovnjaka Združenih narodov,“ je povedal Nowak.