Vidas se je v pismu hrvaški tiskovni agenciji Hina odzval na ponedeljkove izjave premiera Boruta Pahorja, ki je dejal, da je za Slovenijo "morje sveto". Hrvaški strokovnjak je pojasnil, da ima Slovenija pravico dostopa do odprtega morja, nima pa teritorialnega dostopa, ki ga po mednarodnem pravu lahko uresniči na podlagi teritorialnega morja, ki ne more presegati 12 navtičnih milj. Kot je dodal, bi bilo od slovenskih teritorialnih voda do odprtega morja še vedno več kot 12 navtičnih milj, tudi če bi celotni Piranski zaliv pripadel Sloveniji.

"Hrvaška in Slovenija morata še urediti sporno vprašanje meje na morju, ki ima izhodišče v Piranskem zalivu, sicer pa to ni v kavzalni povezavi s slovenskim dostopom do odprtega morja. Morebitno dodatno ureditev omenjenega vprašanja je treba poiskati ločeno, ni je pa možno uveljaviti v celoti brez sodelovanja Italije," je prepričan Vidas.

Opozoril je še, da državi ne bi dosegli celotne rešitve dostopa slovenskih ladij do odprtega morja niti v primeru, da bi del hrvaškega teritorialnega morja postal odprto morje ali kondominij. Kot je pojasnil, le vhodna smer omenjenega pristopa pelje skozi hrvaško teritorialno morje, medtem ko je izhod na odprto morje "z druge strani osimske meje, skozi teritorialno morje Italije".