"Večji del uničenja je bil brezobziren in posledica neposrednih napadov na civilne objekte," piše v poročilu. Izraelske enote so v številnih primerih strpale Palestince v eno sobo, medtem ko so preostali del hiše spremenile v oporišče in ostrostrelsko točko, s čimer so "dejansko uporabili družine, tako odrasle kot otroke, za živi ščit in jih izpostavili nevarnosti". To po mnenju AI predstavlja vojni zločin.

AI je tudi gibanje Hamas, ki nadzoruje Gazo, obtožil vojnih zločinov, vendar ni našel dokazov, ki bi potrjevali trditve Izraela, da je Hamas med 22-dnevno ofenzivo uporabljal civiliste za živi ščit.

Hamas je na jug Izraela izstrelil na stotine raket, kar po mnenju AI predstavlja vojni zločin. Organizacija je gibanje tudi obtožila, da je z izstreljevanjem raket in skladiščenjem orožja in streliva na naseljenih območjih ogrožal palestinske civiliste.

Med januarsko izraelsko ofenzivo na obubožano in prenaseljeno območje Gaze kot odgovor na izstreljevanje raket na jug Izraela je bilo ubitih več kot 1400 Palestincev in 13 Izraelcev. Po podatkih AI je bilo med žrtvami 300 otrok.

Na stotine civilistov je bilo ubitih z natančnim orožjem. "Drugi, vključno z ženskami in otroki, so bili ustreljeni z majhne razdalje, čeprav niso predstavljali grožnje za izraelske vojake," piše v poročilu AI, ki dodaja, da je namerno ubijanje neoboroženih civilistov vojni zločin.

Izraelska vojska je poleg tega uporabljala granate z belim fosforjem, kar je očitna kršitev mednarodnega prava. Beli fosfor je dovoljeno uporabljati na odprtih bojiščih, prepovedano pa ga je uporabljati na gosto poseljenih območjih, opozarja AI.