Na srečanjih z  Gadafijem sta tako Berlusconi, kot italijanski predsednik Giorgio Napolitano izrazila obžalovanje ravnanja Italije nad Libijo v obdobju od 1911 do 1941, ko je bila Italija kolonialna gospodarica nad Libijo.

Polkovnik Moamer El Gadafi pa je v Italiji sicer pohvalil "novo obdobje" v odnosih med Italijo in Libijo ter dejal, da je zgodovino sovraštva in uničenja med 30-letno italijansko kolonialno nadvlado Libije zamenjala prihodnost prijateljstva in sodelovanja. Je pa Gadafi v Italijo prispel s fotografijo libijskega nacionalnega junaka, ki so ga ubile italijanske kolonialne oblasti, pripeto na svojo vojaško uniformo. Kot je na novinarski konferenci z Berlusconijem pojasnil svojo potezo, je ta fotografija simbol neke tragedije, tako kot je simbol neke tragedije npr. tudi križ. Gadafi je sicer pohvalil svojega "dragega prijatelja" Berlusconija, ki je sprejel "zgodovinsko odločitev" in se opravičil za italijansko okupacijo ter podpisal dogovor, da bo Italija Libiji v prihodnjih 25 letih plačala odškodnino za okupacijo. Tudi Berlusconi je dejal, da ju z libijskem voditeljem, ki ga je označil kot modrega svetovljana, povezuje "resnično in globoko prijateljstvo". Oba sta se strinjala, da se je med obema državama začelo neko novo obdobje.


Nič pa še ni znano, če se bo Gadafi kaj ustavil v Vatikanu in obiskal papeža, Benedikta XVI, kot je navadno vljudnostna poteza tujih državnikov, ko so na obiskih v Rimu.

Danes bo gadafi obiskal državno rimsko univerzo La Sapienza in senat. Med obema obiskoma mu tako nekateri študentje, kot senatorji pripravljajo protestni sprejem. 

Skupine, ki se borijo za človekove pravice, in opozicijski politiki v Italiji sicer glasno obsojajo Gadafijev obisk v Italiji. Ob tem opozarjajo na hude kršitve človekovih pravic v Libiji in kritizirajo nedavni dogovor o imigraciji, po katerem Italija v Libijo vrača nezakonite priseljence, ki so izpluli iz Libije in so jih italijanske oblasti prestregle pred italijansko obalo, pri čemer priseljenci nimajo niti možnosti zaprositi za azil v Italiji.

Human Rights Watch je obisk označil kot praznovanje "umazanega dogovora" o priseljevanju, nekdanji Berlusconijev zaveznik Pier Ferdinando Casini je menil, da so sredine fanfare in rdeča preproga ob Gadafijevem prihodu v Italijo "presegle meje spodobnosti in dobrega okusa", v središču Rima pa je nekaj sto ljudi protestiralo z napisi, kot sta "V Italiji ne potrebujemo še enega diktatorja" in "Človekove pravice niso na prodaj". Opozicijski politiki so se uprli načrtom, po katerih naj bi imel Gadafi danes govor v glavni dvorani italijanskega senata, in dosegli, da je bil govor prestavljen v manjšo dvorano.

Gadafi je omenjeni dogovor o priseljevanju zagovarjal in dejal, da velika večina priseljencev v Evropi tako ali tako ne išče političnega azila, ampak jih privlači predvsem denar. Berlusconi je zatrdil, da dogovor dobro deluje in da lahko vsak, ki to želi, za politični azil zaprosi že v Libiji. Voditelja sta sicer govorila še o reformi Varnostnega sveta ZN, piratstvu ob obalah Somalije in drugih vprašanjih.

Libijski voditelj, polkovnik Gadafi, bo s svojim 300-članskim spremstvom, od katerih je 120 oboroženih stražarjev v Rimu do jutri. Italijanski gostitelji pa se bojijo, da si bo polkovnik premislil in obisk podaljšal do sobote, ali pa, da se bo -nepredvidljiv, kot je- nenapovedano lotil nakupovanja po rimskih butikih. Bojda so mu zelo všeč italijanski mokasini.