Bandić mora v drugi krog

Le odstotek in pol je zmanjkal trenutnemu zagrebškemu županu Milanu Bandiću (SDP) za zmago v prvem krogu lokalnih volitev, na katerih so letos hrvaški volilci župane prvič volili neposredno. Bandić je dobil 48,54 odstotka glasov volilcev. Njegov protikandidat v drugem krogu bo neodvisni Josip Kregar, dekan Pravne fakultete, zanj je glasovalo 23,18 odstotka volilcev. Kandidat HDZ, mlad in neizkušen Jasen Mesić, je osvojil dobrih 13 odstotkov glasov.

Takšni rezultati niso presenetljivi, saj SDP vlada Zagrebu že 8 let. Biti župan prestolnice je seveda prestižna stvar, kajti proračun mesta je kar dobri dve milijardi evrov.

V zagrebški mestni skupščini bo prav tako suvereno vladala stranka SDP, nosilec njihove liste je bil sam predsednik stranke Zoran Milanović. Osvojili so dobrih 33 odstotkov glasov, na drugem mestu pa je vladajoča koalicija v državi HDZ, HSS in HSLS z 18,5 odstotka glasov volilcev.

HDZ izgubil Split

V dalmatinski prestolnici Splitu po pričakovanjih triumf neodvisnega kandidata in enega najbogatejših Hrvatov Željka Keruma. Z dobrimi 40 odstotki je za seboj pustil Ranka Ostojića iz SDP (34,7 odstotka) in Ivana Kureta iz HDZ (17 odstotkov). Kuret, ki je zadnja štiri leta vladal v Splitu, se zagotovo poslavlja od stolčka župana. V drugem krogu med Kerumom in Ostojićem ima več možnosti za zmago Kerum, saj bo HDZ-jevo volilno telo zagotovo prej glasovalo za Keruma kot za SDP-jevega kandidata.

Drugi krog bo potreben tudi v glavnem mestu Slavonije v Osijeku. Krešimir Bubalo, kandidat Glavaševe stranke HDSSB, vodi s skoraj 39 odstotki, za njim je dosedanji župan Anto Đapić iz HSP s skoraj 23 odstotki. Tudi v Osiješko-baranjski županiji je Glavaševa stranka v sicer tesnem vodstvu pred HDZ s partnerji.

Med večjimi hrvaškimi mesti je vse odločeno v prvem krogu le na Reki. SDP nadaljuje svojo dve desetletji dolgo vladavino. Njihov kandidat za župana Reke Vojko Obersnel je dobil več kot 58 odstotkov glasov volilcev in dobesedno pometel z vsemi drugimi kandidati.

Drugi krog bo odločal tudi na skrajnem jugu države, v Dubrovniku. Tam za las vodi kandidat SDP Andro Vlahušić. Le dobre 3 odstotke za njim je aktualna županja Dubravka Šuica iz HDZ. HDZ je sicer pričakovano dobil županije, v katerih je vladal že prej, v Liki, Slavoniji in Dalmaciji. Enako je s SDP, ki je svojo nadvlado potrdil v Primorju, Zagorju in Sisku. Levica je osvojila tudi Varaždinsko županijo in Istro.

Razmerje med vodilnima strankama na Hrvaškem se, kot kaže, ne bo bistveno spremenilo niti po drugem krogu volitev čez dva tedna, ko bodo odločali o še skoraj polovici lokalnih zastopnikov, ki niso dobili dovolj velike večine. "HDZ je zmagovalka lokalnih volitev," je bil samozavesten premier Ivo Sanader. Z rezultati je bil zadovoljen tudi šef opozicije Zoran Milanović. Če bi bile lokalne volitve test popularnosti političnih strank, sta zadovoljna lahko oba.