Papež je med svojim prvim uradnim obiskom v Afriki izjavil, da lahko virus HIV iztrebimo z abstinenco ali zvestobo, in ne z uporabo kondomov. „HIV oziroma Aids je tragedija, ki je denar ali razdeljevanje kondomov ne moreta pozdraviti. Kondomi lahko težavo le še povečajo,“ je dejal.

Britanska revija Lancet se je na papeževe izjave odzvala z besedami, da je papež „javno izkrivil znanstvene dokaze, da bi povzdignil katoliško doktrino“. Poudarili so, da je uporaba moških kondomov iz lateksa edini in najbolj učinkovit način za zmanjšanje spolne prenosljivosti virusa HIV.

„Ni jasno, ali so papeževe zmotne izjave posledica ignorance ali posledica namerne manipulacije z znanostjo, s katero bi povzdignil katoliško ideologijo,“ so zapisali. Vatikan so obenem pozvali k preklicu papeževih spornih izjav. „Ko neka vplivna oseba, pa naj bo to politik ali verski dostojanstvenik, izreče znanstveno napačno izjavo, ki bi lahko škodovala zdravju milijonov ljudi, bi morali to izjavo popraviti ali preklicati,“ so zapisali.