Ziad Al Jarrah, eden od domnevnih ugrabiteljev letal, ki sta usodnega 11. septembra 2001 treščili v stolpnici WTC v New Yorku, je bil namreč bratranec Alija Al Jarraha, ta pa je dolga leta služboval kot agent izraelske tajne policije. Po poročanju nekaterih ameriških medijev naj bi bil to dokaz, da je bil Izrael vmešan v teroristične napade na ZDA.

Dvojno življenje izjemno cenjenega izraelskega vohuna

Ali Al Jarrah je zadnjih 25 let živel dvojno življenje. Prijatelji in sosedje so ga poznali kot gorečega palestinskega privrženca, prijetnega belolasega možakarja, ki je bil kot administrator zaposlen v bližnji šoli. Kot kaže, pa je pravo sliko prikazoval izraelskim oblastem, saj naj bi bil zelo cenjen vohun, ki je Izraelcem posredoval poročila ter skrivne fotografije palestinskih skupin in šiitskega militantnega gibanja Hezbolah vse od leta 1983 naprej.

Kot pravijo preiskovalci, je 50-letni Jarrah s svojega doma pogosto potoval v Sirijo in na jug Libanona. Tam je fotografiral ceste in konvoje vozil, ki bi jih Hezbolah lahko uporabil za transport orožja. S svojimi nadrejenimi je komuniciral prek satelitskega telefona in po skrivnih kanalih prejemal denar, kamere in prisluškovalne naprave. Njegova vohunska kariera se je začela pod pretvezo poslovnega potovanja v Belgijo in Italijo, kjer je dobil izraelski potni list, od tam pa je odšel v Izrael in se dogovoril za dolgoročno sodelovanje z Mosadom.

Čeprav je živel življenje tipičnega zatiranega in revnega občana, ki simpatizira s tegobami palestinskega naroda, je Jarrah za svoje skrite naloge prejel več kot 300.000 dolarjev plačila. Njegova zelo uspešna kariera se je končala julija lani, ko so ga libanonske oblasti aretirale in obtožile državnega izdajstva. Po besedah libanonskih preiskovalcev naj bi Jarrah svoje tajno delovanje že priznal, njegova prva žena pa je prepričana, da so priznanje izsilili z mučenjem in da je Jarrah v resnici nedolžen. Prijatelji in znanci spretnega vohuna so tudi mesece po aretaciji še vedno šokirani nad obsegom prevare. Poleg skrivnih potovanj v tujino in nerazložljivih virov dohodka je imel Jarrah v popolni tajnosti menda celo drugo ženo.

Nova omemba Izraela v povezavi z 11. septembrom

To pa ni prvi primer, v katerem se Izrael povezuje z omenjenimi terorističnimi napadi. Ko sta letali treščili v "dvojčka", so priče opisale vedenje petih Izraelcev, ki so od navdušenja nad krvavim dogodkom plesali in si segali v roke. Pozneje so jih ameriške oblasti pridržale, vendar so po 71 dneh pripora možje odkorakali na prostost. Američani so jih izpustili, ker so sumili, da gre za Mosadove agente, najmanj dva izmed njih pa naj bi bila tudi v resnici člana opazovalne ekipe izraelskih obveščevalcev.

Kot navajajo nekateri ameriški mediji, ni dvoma, da je ukaz o prekinitvi preiskave prišel iz Bele hiše. Po njihovih navedbah so v glavnem štabu ameriške obveščevalne agencije Cia takoj po tem dogodku vzniknile govorice, da naj bi bila to zgolj krinka, ki bi preprečila kakršno koli vpletanje Izraela v teroristične napade.

11. septembra 2001 je v ruševinah WTC dvojčkov umrlo okoli 3000 ljudi, med njimi večina civilistov.