"Navdušen sem, da je bil eden prvih korakov predsednika Obame obrniti novo stran pri tej žalostni epizodi zapora v Guantanamu," je v izjavi sporočil evropski komisar za pravosodje, svobodo in varnost Jacques Barrot. "Zame je to velik simbol. V pravni državi mora biti vsak deležen pravice do obrambe," je dodal, so sporočili v v Bruslju.

Poudaril je, da mora biti boj proti terorizmu glavna prioriteta za ZDA in Evropsko unijo, a vselej s polnim spoštovanjem človekovih pravic. Zaporniki v Guantanamu morajo biti po njegovih besedah upravičeni do "poštenih pravnih postopkov, da bi se tako dokopali do resnice glede njihovih dejanj".

Odločitev Obame, da ustavi vojaška sojenja v Guantanamu, je dobrodošel korak, a mu mora slediti njihova popolna opustitev, pa so menili v Amnesty International. V organizaciji za zaščito človekovih pravic še ocenjujejo, da bi morali opustiti vse obtožnice proti pripornikom, ki bi jim nato morali soditi v okviru ameriškega zveznega sodnega sistema.

Kot "zelo pozitivno" je Obamovo odločitev pozdravil posebni poročevalec ZN, ki se ukvarja z vprašanji mučenja, Manfred Nowak. Izrazil je prepričanje, da bodo procese opustili v celoti.

Obama je izdal ukaz glede ustavitve sodnih procesov, še preden je uradno ukazal zaprtje spornega zapora, kar je bila izmed njegovih predvolilnih obljub. Obamov obrambni minister Robert Gates je odredbo o tem ustno že v torek predal tožilstvu v Guantanamu. O odredbi, ki jo je izdal Obama, bodo še danes odločali tamkajšnji sodniki.

Polkovnik Patrick Parrish, ki je vodil proces pred vojaškim sodiščem proti kanadskemu državljanu Omaru Khadru, je v skladu z odredbo sojenje že prekinil za 120 dni. "Obramba ni nasprotovala odredbi in sodnik jo je odobril," je dejal predstavnik tožilstva v Guantanamu.

"120-dnevna prekinitev praktično pomeni zaustavitev procesa, verjetno za vedno," je medtem  dejal Khadrov odvetnik, poročnik William Kuebler.

Ameriške vojaške oblasti so proti 20-letnemu Khadru vložile obtožnico zaradi umora, poskusa umora, podpiranja terorizma, zarote in vohunjenja. Khadra so ranjenega ujeli v Afganistanu julija 2002, ko je bil mlajši od 16. let in ga prepeljali v Guantanamo.

V Torontu rojeni Omar Khadr je obtožen, da se je boril na strani talibanov v Afganistanu, kjer naj bi postavljal mine proti ameriškim konvojem. Prav tako naj bi za njimi vohunil, v enem od spopadov pa naj bi vrgel ročno bombo, ki je ubila enega in ranila drugega pripadnika ameriških posebnih enot.

Podobno odredbo naj bi pristojni sodnik še danes uporabil tudi v procesu proti petim moškim, ki so obtoženi sodelovanja v pripravi terorističnih napadov na ZDA 11. septembra 2001. Vojaški tožilec Clay Trivett je sicer že povedal, da je potrebno prekiniti vse procese, ki so v teku, saj bi revizija sistema vojaških sodišč, ki jo bo izvedla Obamova administracija, lahko pripeljala do velikih sprememb.