Obama je dejal, da so pred ZDA veliki izzivi, ki so sicer drugačni od tistih, s katerimi so se leta 1776 soočali borci za ameriško neodvisnost, "vendar po svoje tudi zelo težki".

"Le malokrat v naši zgodovini je bila kakšna generacija soočena s tako širokimi izzivi," je dejal prihodnji ameriški predsednik. Spomnil je na gospodarsko krizo, "dve vojni, od kateri je treba eno odgovorno končati, drugo pa pametno bojevati", ter globalno segrevanje.

In medtem ko so težave morda nove, tisto, kar je potrebno, da jih premagamo, ni, je dejal. "Potrebujemo novo deklaracijo o neodvisnosti, ne samo kot narod, ampak vsak v svojem življenju," je dejal Obama v čakalnici železniške postaje v Philadelphii, v mestu, kjer je bila 4. julija 1776 razglašena ameriška neodvisnost.

Potrebujemo prav takšno vztrajnost in idealizem, kot so ju imeli naši ustanovitelji, je poudaril Barack Obama pred odhodom na dobrih 200 kilometrov dolgo pot v Washington. 44. ameriški predsednik namerava danes z vlakom opraviti isto pot, kot jo je leta 1861 Abraham Lincoln.