Predstavnik Hamasa Musa Abu Marzuk je pojasnil, da je palestinsko gibanje premirje predlagalo na pobudo Egipta in da na odziv Izraela še čakajo. Izraelska delegacija pod vodstvom Amosa Gilada se je v četrtek mudila v Egiptu, kjer so jo egiptovski posredniki seznanili s svojim predlogom za končanje nasilja na območju Gaze. Izraelci naj bi se na predlog odzvali pozitivno, vendar bodo po izraelskih navedbah potrebna še nadaljnja pogajanja, saj ni bila sprejeta še nobena odločitev.

Izrael se je medtem odzval na Hamasovo pobudo za premirje. Kot je pojasnil neimenovani predstavnik izraelske vlade, premier Ehud Olmert nasprotuje vsakršnemu premirju, ki bi bilo časovno omejeno. Prekinitev blokade in vprašanje nadzora nad prehodom Rafa med Gazo in Egiptom pa so izraelski viri pogojevali s prisotnostjo sil palestinskih oblasti.

Medtem se ofenziva izraelske vojske na območju Gaze danes nadaljuje že 21. dan. V tem času je bilo ubitih najmanj 1105 Palestincev, preko 5100 je bilo ranjenih, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Prav zaradi krvavega nasilja so v četrtek tako pripadniki Hamasa, kot tudi pripadniki palestinskega gibanja Fatah pozvali k udeležbi na današnjih protiizraelskih protestih. Zaradi napovedanih protestov je Izrael že v četrtek pozno zvečer uvedel 48-urno blokado Zahodnega brega.

Sicer pa noč v Gazi ni minila mirno. V četrtkovem silovitem izraelskem obstreljevanju v Gazi je hudo škodo med drugim utrpela bolnišnica Al Kuds v soseski Tel al Hava. Pri tem je bilo ubitih sedem palestinskih zdravnikov, uničena so bila tri reševalna vozila. Mednarodni Rdeči križ je napad označil kot nesprejemljiv in sporočil, da je bilo v napadeni bolnišnici kar 500 ljudi, med njimi številni bolniki.

Ponoči so omenjeno bolnišnico zajeli plameni, zaradi česar je bilo več sto ljudi prostore prisiljeno zapustiti. Med drugim so morali evakuirati vsaj tri dojenčke v inkubatorjih, prav tako so na ulice v izjemno mrzli noči prepeljali več bolnikov, priključenih na aparature, ki ohranjajo njihove življenjske funkcije.