"Vodja Said Siam, njegov sin in njegov brat so padli kot mučeniki v Gazi," je poročala Hamasova televizija Al Kuds s sedežem v Bejrutu. Novico so potrdili tudi predstavniki gibanja Hamas. Siam je veljal za enega od petih najvišjih voditeljev Hamasa v Gazi, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Oboroženo krilo Hamasa je že zagrozilo z maščevanjem. "Njegova kri ni bila prelita zaman," so sporočile Brigade Ezedina al Kasama. "Odgovorili bomo z dejanji, ne z besedami," so dodali.

Generalna skupščina ZN se je medtem sestala na izrednem zasedanju, na katerem je njen predsednik Miguel d'Escoto Brockmann Izrael obtožil, da krši mednarodno pravo. Svetovno organizacijo samo pa je obtožil, da je "neposredno sokriva" za tragedijo v Gazi, ker ji ni uspelo zaščititi tamkajšnjega prebivalstva.

Izraelski predstavnik je poskušal blokirati zasedanje iz proceduralnih razlogov, češ da skupščina v skladu z Ustanovno listino ZN ne more razpravljati o zadevi, s katero se že ukvarja Varnostni svet ZN. D'Escoto Brockmann je izraelsko pritožbo zavrnil in odprl zasedanje, ki ga je zahtevalo 118 držav članic 192-članske skupščine.

Na izrednem vrhu so se danes sestali tudi voditelji šestih držav Sveta za zalivsko sodelovanje (GCC). Voditelji Bahrajna, Kuvajta, Katarja, Omana, Združenih arabskih emiratov in Savdske Arabije so se sestali v Rijadu na poziv savdskega kralja Abdulaha. Katar si je sicer prizadeval za sklic izrednega vrha Arabske lige, na katerem bi prav tako razpravljali o izraelski ofenzivi na Gazo, ki pa mu nekatere države niso naklonjene.

V Parizu medtem poteka srečanje francoskega zunanjega ministra Bernarda Kouchnerja, norveškega zunanjega ministra Jonasa Gahra Stoereja, odposlanca bližnjevzhodne četverice Tonyja Blaira in evropske komisarke za zunanje odnose in evropsko sosedsko politiko Benite Ferrero-Waldner.

Srečanje je namenjeno razpravi o posledicah nasilja v Gazi na uresničevanje načrta o pomoči Palestincem s sredstvi, zbranimi na donatorski konferenci decembra 2007. Takrat je bilo za obdobje prihodnjih treh let zbranih 7,7 milijard ameriških dolarjev pomoči, od tega naj bi bili najmanj trije milijoni že izplačani.

Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice pa je danes po telefonu govorila z izraelskim premierom Ehudom Olmertom. Kot so sporočili iz Olmertovega urada, je Washington pripravljen pomagati pri reševanju vprašanja tihotapljenja orožja na območje Gaze, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelska in ameriška stran naj bi skušali doseči dogovor, po katerem bi ZDA v okviru prizadevanj za preprečitev ponovnega oboroževanja Hamasa ponudile predvsem svojo tehnično pomoč in znanje. Če bi Washington Izraelu dejansko ponudil jamstva, da tihotapljenja orožja na območje Gaze ne bo več, bi lahko bil to pomemben premik v prizadevanjih za mir v Gazi, piše AFP.

Prav pomisleki glede nadaljnjega oboroževanja Hamasa naj bi bili namreč ena glavnih ovir, zaradi katerih izraelska stran po tednu dni intenzivnih pogajanj še ni pristala na predlog za premirje, ki ga je prejšnji teden predstavil Egipt. Palestinski predsednik Mahmud Abas je sicer danes napovedal, da bodo prihodnje ure odločilne za vzpostavitev miru v Gazi.