Posebej veliko zaskrbljenost je papež izrazil glede lakote in bolezni, kot so malarija, tuberkuloza in aids, ki "močno vplivajo na poslabšanje splošnih pogojev v državah" in proti katerim se lahko borimo le s sodelovanjem vseh držav. Kot je ob tem poudaril, se je predvsem težko boriti proti aidsu, če se ob tem ne soočimo z moralno problematiko, ki je povezana s širjenjem nevarnega virusa, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Obenem je Benedikt XVI. zavrnil idejo, da visoka stopnja rodnosti vodi v revščino, in se zavzel za to, da bi namesto kampanj za nadzor rojstev spodbujali razvojne projekte. Kot piše francoska tiskovna agencija AFP, je prav tako obsodil razširjeno prakso splava, ki ga dojema kot "izbris milijonov otrok, ki niso bili rojeni v imenu boja proti revščini", medtem ko v resnici predstavljajo "izginotje najrevnejših med ljudmi".

Benedikt tudi o svetovni finančni krizi

Papež je spomnil, da revščina zadeva tudi premožne in visoko razvite družbe. "Gre za ljudi, ki so izgubili notranjo orientacijo, in ki kljub gospodarski dobrobiti doživljajo različne oblike pomanjkanja," je dejal Benedikt XVI. in izpostavil razliko med "materialno" ter "moralno in duhovno revščino".

V poslanici se je dotaknil tudi finančne krize, ki je po njegovem pokazala, kako nevaren je za vse finančni trg, ki deluje po egoistični logiki. Kriza je po njegovem posledica prizadevanja za ustvarjanje dobička na račun skupnega dobrega. Namesto tega svet potrebuje "usmeritev k cilju popolne solidarnosti" v smislu krščanske ljubezni do bližnjega, je še po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal papež.

Papeževa poslanica je po tradiciji vsako leto poslana predsednikom držav in vlad ter večjim mednarodnim organizacijam.