Sanader je v sporočilu za javnost poudaril, da je Hrvaška demokratska država širokih svobod: "Vse, kar smo dali skozi od leta 1990 do danes, nam daje pravico pričakovati, da svobode in demokracije, ki ju imamo, nihče in nič ne more danes ogrožati."

"Na Hrvaškem nihče ne sme biti priveden ali prijet, ker drugače misli, ker protestira ali se ne strinja z mano ali s katerim koli politikom. Braniti omenjene svoboščine je moja glavna naloga kot hrvaškega premierja," je poudaril Sanader, ki je zahteval sankcije za policiste, če so bile njihove akcije neprimerne.

Policija je prejšnji teden privedla predsednika dubrovniškega Foruma mladih socialdemokratov, Nikšo Klečaka, ki naj bi na Facebooku postavil fotomontažo Sanaderja v nacistični uniformi. Policija je preiskala njegovo stanovanje in računalnik. V Zagrebu pa so na zaslišanje privedli mlajšo osebo, ki je postavljala plakate za petkov protest, ki ga v več hrvaških mestih napovedujejo na Facebooku pod imenom "Zategnite vi pas, banda tatov".

Medtem ko organizatorji omenjenih protestov trdijo, da so manifestacijo uradno napovedali na policiji, so policisti svoje poteze opravičili s "preprečevanjem širjenja totalitarnih ideologij".

Hrvaška policija se je že opravičila za napake

Direktor hrvaške policije Vladimir Faber se je medtem na izredni tiskovni konferenci v Zagrebu danes popoldne opravičil za napake, ki jih je policija storila pri prijetju omenjenega mlajšega moškega, ki je v ponedeljek zjutraj v Zagrebu postavljal plakate z vabilom na protivladne proteste.

Faber je sicer dejal, da je bila aretacija fanta v skladu z zakonom, saj je ta poskušal pobegniti policistom, kot napako pa je priznal, da mladenič s postavljanjem plakatov ni kalil javnega reda in miru. Dodal je še, da dubrovniška policija Klečaka ni privedla na policijsko postajo, temveč je ta na pogovor prišel prostovoljno, na svoji spletni strani poroča Večernji list.

"Kdor dela, naredi tudi kakšno napako," je ob tem dejal Faber, ki je tudi napovedal kazni za policiste. Omenjenega fanta bo policija sicer ovadila zaradi postavljanja plakatov na mestu, ki ni namenjen plakatiranju.

Notranji minister zanikal, da je Sanader zahteval policijske ukrepe proti aktivistom

Notranji minister Tomislav Karamarko je medtem zanikal trditve nekaterih hrvaških medijev, da je premier Sanader zahteval policijske ukrepe proti aktivistom. "Seveda je mogoče, da pride v posameznih primerih tudi do ne dovolj profesionalnega ali netaktičnega ravnanja policije, a smo popolnoma dovzetni za kritike," je zatrdil.

Sicer pa so nedavne Sanaderjeve izjave, da je zaradi poledic globalne finančne krize na Hrvaškem, potrebno "zategniti pas", izzvale kar nekaj skupin na Facebooku, da so napadle Sanaderjevo politiko.

Današnji Jutarnji list med drugim piše, da je Facebook skupino "Stavim, da bomo imeli 5000 ljudi, ki ne marajo Sanaderja", postavila mladoletna hčerka vodilnega člana HDZ v Sinju. Slednji je te trditve že zanikal.