Na sinočnjem finalu turneje so Slovenci ob vzpodbujanju dveh avtobusov navijačev iz Mengša in ljubljanske Ilirije s slovenskimi zastavami, v njihovi bližini pa je bila še ena zastava Bosne in Hercegovine, za odtenek popravili porazen vtis z 18. mestom Jerneja Damjana in 23. Roberta Kranjca ter se tako v zadnjem hipu izognili novi blamaži.

"Brez panike. Nastop v soboto ni bil dober, a obračun bomo delali po koncu sezone, zato ne bo nobene revolucije," je potem, ko je v minulih dveh sezonah Primož Ulaga menjal Matjaža Zupana in Vasja Bajca, razgrete glave umiril novi športni direktor skakalnih reprezentanc Franci Petek. Včeraj je na zadnjo tekmo pripeljal tudi psihologa Mateja Tuška, ki je pred vsakim skokom dve do tri minute delal vaje z Kranjcem. "Prihod psihologa mi je pomagal, da sem naredil tisto, kar sem si zamislil. Zadovoljen sem, da sem skoke s treningov prenesel na tekmo. Škoda, da sem v finalu zapravil dobro izhodišče s sedmim mestom, a pred nastopom zaradi temne bunde sploh nisem videl trenerja Nikkole, da bi mi zamahnil z zastavo, zato sem se moral ravnati po semaforju, ki pa sem ga tudi slabo videl," je vtise strnil Robert Kranjec, ki mora tekmovati s kombinezonom za trening. Pred turnejo je sicer dobil novega, ki pa je premajhen, zato ga duši okrog vratu. Za nameček je narejen še iz nekakovostnega materiala, zato upa, da ga bodo poslali nazaj v tovarno in mu izdelali novega.

Jernej Damjan se je po 32. mestu v soboto kot pravi profesionalec posul s pepelom z besedami: "Tokrat ni bil kriv veter, ampak jaz sam. Le zapeljal sem se čez odskočni mizo. Bil sem brez energije, kot da se mi ne bi ljubilo skočiti." Očitno se nikakor ne more spoprijateljiti s skakalnici v Bishofshofnu, kjer je na univerzijadi sicer postal svetovni študentski prvak, nato pa ni bil posebej uspešen na vseh velikih tekmah za svetovni pokal ali poletno veliko nagrado. Včeraj je po svojem skoku že obupal, da bo sploh prišel v finale, a so v težkih razmerah tekmovalci iz prve deseterice delali velike napake. "Moja skoka sta bila približno enaka. Razmere so bile resnično čudne, saj je voda zalila zaletno smučino, zato ni bilo nobene hitrosti na odskočni mizi. Organizatorji so si privoščili veliko napako, da sta že po prvi seriji zaradi kaotičnih razmer izpadla v skupnem seštevku turneje tretji Schlierenzauer in četrti Hilde. Zdaj si želim čim prej domov, vsega imam vrh glave, primanjkuje mi moči, zato nujno potrebujem počitek do naslednjih tekem v Predazzu," je dodal Damjan.

Medtem ko je za Jurija Tepeša (50. mesto soboto, izpad v kvalifikacijah v nedeljo) uspeh že vsaka točka, je Primož Peterka oba dneva obtičal že v kvalifikacijah, po katerih je priznal: "Razočaranje je popolno. Spodrsljaj s predolgimi smučmi v Oberstdorfu me je psihično očitno povsem iztiril, zato nisem sestavil še niti enega dobrega skoka. Izhod vidim le v kakovostnem treningu."