Zato je imel glavni menedžer Borut Podgornik nekoliko lažje delo, a vseeno zelo težko nalogo, da je v Ljubljano pripeljal imena s sijajnimi osebnimi rekordi.

"Že lani takoj po maratonu so k meni pristopili organizatorji in me vprašali, kakšna je formula, da bi bila mednarodna konkurenca boljša. Odgovoril sem, da zelo preprosta, da je pač treba denarni sklad povečati za dvakrat. Stisnili smo si roke in organizatorji so obljubo držali," je pojasnil Borut Podgornik ter nadaljeval: "Tako sem se lahko povezal z boljšimi menedžerji, ki so imeli do lani do ljubljanskega maratona podcenjujoč odnos. Povezal sem se s tremi Italijani, ki so poskrbeli za deset tekačev, polovico med njimi jih je zagotovil Gianni de Madonna."

Podgornik je pri pogledu na osebne rekorde gledal predvsem datum postavitve. In vsi imajo največ dveletno brado. Da je projekt ljubljanski maraton resen, kaže dejstvo, da bodo vsi Kenijci prišli v Ljubljano neposredno iz domovine. Torej ne bo šlo za drugorazredne tekače, ki nastopajo na vseh "vaških prireditvah" po Evropi. Kar pet Kenijcev ima krepko boljši osebni rekord kot Burundijec Joachim Nshimirimana, ki hkrati tudi drži rekord ljubljanskega maratona (2,13:31). To so: zmagovalec maratona v Los Angelesu leta 2005 Mark Saina (2,09:00), Moses Masai (2,10:12), Paul Kogo (2,10:29), Jomo Kororia (2,11:07), Salomon Rotich (2,11:39) ter Poljak Artur Osman (2,11:46).

"Pričakujem, da bo padel nov rekord. Optimističen sem predvsem zato, ker so na štartu resnično odlični 'zajci', ki so sposobni teči vse kombinacije, ki si jih bomo zaželeli. Pričakujem, da bo prva polovica hitra med 1,05:00 in 1,05:30, kar obeta čas okrog 2,11:00," je optimističen Podgornik.

Glavna zvezdnica pri ženskah bo Helena Javornik, ki je letos v maratonu nastopila na svetovnem prvenstvu v Osaki, a ji v izredno težkih razmerah ni šlo po načrtih. Imela bo tudi osebnega 'zajca', ki mu je ime Roman Kejžar in je najhitrejši slovenski maratonec. Največja tekmica slovenske rekorderke bo Etiopijka Mulu Seboka. "S svetovnega vojaškega prvenstva v Indiji sem se vrnila v ponedeljek. Je bil kar velik šok, saj je bilo na jugu 35 stopinj Celzija, pri nas pa je že zima. A vseeno lahko rečem, da sem dobro pripravljena. Pričakujem, da bom imela med tekom veliko druščino, saj je precej tekačev reklo, da bo teklo v skupini, ki bo prvi krog pretekla med 1,15:00 in 1,15:30. Želim si, da bi izboljšala rekord ljubljanskega maratona (2,32:33 - op. p.) in hkrati tudi zmagala. Bo precej težko, a je dobro, da imam konkurenco," napoveduje Helena Javornik.