Po črki zakona pa bi to zaslišanje lahko opravili samo, če bi komisiji namesto Branka Grimsa predsedoval podpredsednik Dejan Levanič. Zakon o parlamentarni preiskavi v 3. členu namreč določa, da član (in predsednik) komisije ne more biti poslanec, ki "je priča v zadevi, ki se preiskuje". 12. člen poslovnika o parlamentarni preiskavi pa tretjini članov preiskovalne komisije med drugim daje pravico, da kadar koli kogar koli predlagajo za priče. To je trojica članov komisije (Dejan Levanič iz SD, Tadej Slapnik iz Zares in Anton Anderlič iz LDS) v četrtek tudi storila in za pričo predlagala predsednika komisije Branka Grimsa. Po logiki zakona Grims od tistega trenutka naprej ne bi smel več predsedovati komisiji, niti biti njen član. Zakon še določa, da vodenje komisije v takem primeru, dokler državni zbor ne določi novega predsednika, prevzame podpredsednik. Tako se je zgodilo tudi pred tremi leti, ko je enak manever skupaj s SNS in NSi izvedla prav SDS, ko je za pričo razglasila predsednika komisije Milana M Cvikla in ga tako odstavila, še preden je lahko objavil neprijetno poročilo, vodenje komisije pa je takrat od Cvikla prevzel podpredsednik Robert Hrovat iz SDS.

Po pričevanjih, kajti vse skupaj se je dogajalo za zaprtimi vrati, Grims Levaniču ni dovolil, da bi prevzel vodenje seje komisije, Slapniku, ki je člane komisije hotel, menda nekoliko glasneje, opozoriti na kršitev zakona, pa je Grims vzel besedo. Ker je Slapnik vztrajal, se je vmešal Zmago Jelinčič, češ da "ga bo po pi…", če ne bo nehal. Slapnik mu ni ostal dolžan in mu je nazaj zabrusil, da ga bo vrgel skozi okno. Ob koncu je še Franc Pukšič (SLS) lastnoročno izklopil Slapnikov mikrofon, Grims pa Slapnika poslal iz dvorane. Ker so dvorano protestno zapustili še nekateri drugi člani, komisija ni bila več sklepčna, vendar je Grims vseeno sejo nadaljeval.

Grims je kasneje dogodek opisal kot "čisto navadno umazano manipulacijo" koalicije, ki jo je tako strah razkritij, zato z zlorabo zakona in poslovnika poskuša blokirati delo komisije. Prepričan je, da je zakon oziroma njegov 3. člen neustaven, zato ga je poslal v ustavno presojo z zahtevo, da ustavno sodišče ta člen začasno suspendira, do takrat pa naj sej preiskovalne komisije ne bi skliceval. Jelinčič je pojasnil, da je bilo "te bom po pi..." mišljeno zgolj figurativno, medtem ko je Slapnikove besede vzel kot smrtno resno grožnjo. Slapnik je svoje besede javno obžaloval, Jelinčič pa jih je povezal z nekim grozilnim pismom, ki ga je, tako kot še nekateri drugi poslanci, dobil pred dnevi, in zoper njega vložil kazensko ovadbo. Oba pa od vodstva državnega zbora terjata, da poskrbi za njuno varnost. Jelinčič, na primer, od predsednika Pavla Gantarja zahteva, da Slapnika, ki mu v poslanski dvorani sedi blizu, presede nekam bolj stran.