Na Zvezi potrošnikov Slovenije so testirali priljubljene piščančje medaljone. Preverili so 12 izdelkov, kupljenih v večjih slovenskih trgovinah, ter razkrili, kateri so kakovostni in kaj se v resnici skriva pod hrustljavo panado.

Razlike med izdelki so velike – od kakovostnega fileja do oblikovanega mesa z veliko panade. Vsi testirani izdelki so bili mikrobiološko varni. Le en izdelek pa je bil iz slovenskega mesa. Nobeden ni vseboval ekološko pridelanega mesa.

ZPS je ugotovila, da lahko panada predstavlja tudi do 50 odstotkov teže medaljona. Ker je bistveno cenejša od mesa, to pomeni, da pri cenejših izdelkih kupci pogosto plačajo predvsem moko, škrob in maščobo – ne mesa. »Če izdelek stane devet evrov na kilogram in polovico predstavlja panada, lahko za meso plačate tudi osemnajst evrov,« pojasnjuje Eva Marija Čad z Zveze potrošnikov Slovenije.

Delež mesa od 51 do 72 odstotkov

Ugotovili so tudi, da je večina izdelkov narejenih iz oblikovanega mesa. To pomeni, da so manjši koščki piščanca »zlepljeni« v enotno maso. Le pri enem je bil uporabljen cel piščančji file. Delež mesa med testiranimi medaljoni se je gibal od 51 do 72 odstotkov, kar pomembno vpliva na hranilno vrednost in kakovost.

Pri ZPS potrošnikom medtem svetujejo, naj pri nakupu kakovostnih medaljonov upoštevajo, da imajo ti večji delež mesa in beljakovin, manj soli in maščob ter so brez dodanih aditivov.

Zmagovalec testa je izstopal po ugodni hranilni sestavi – visoki vsebnosti beljakovin ter nizki vsebnosti maščob in soli. Poleg tega je bil edini med testiranimi izdelki narejen iz piščančjega fileja, ne iz oblikovanega mesa. »To se odrazi tudi v teksturi in okusu – meso je čvrsto in harmoničnega okusa. Poleg tega je izdelek tudi brez dodatkov,« poudarja Eva Marija Čad. Ob tem pri ZPS še opozarjajo, naj bodo piščančji medaljoni občasna poslastica, ne pa stalnica na jedilniku.

Priporočamo