Konec marca je združenje vinskih piscev (Circle of Wine Writers) objavilo, da z velikim veseljem oznanjajo, da je nadarjena članica Caroline Gilby prejela državljanstvo Slovenije kot priznanje za svoje več kot dvajsetletno delo na področju slovenskega vina in svoj izjemen prispevek k razvoju Republike Slovenije ter povečanju mednarodnega ugleda ali prepoznavnosti Republike Slovenije.
»To in podpora slovenskih vinarskih organizacij, več vodilnih vinarjev in ene najboljših revij v državi sta mi v neverjetno čast,« je Caroline Gilby povedala ob prejemu državljanstva. Pri pridobivanju državljanstva so jo podprli v Kleti Brda
in vinski kleti Puklavec Family Wines. Ob tem je sodelovala tudi z revijo Vino, Združenjem slovenskih vinarjev in Vinsko družbo. Na ministrstvu za notranje zadeve nam podrobnosti o podelitvi državljanstva zaradi varstva osebnih podatkov niso želeli posredovati.
V uredništvu revije Vino so zapisali, da je Caroline Gilby njihova dolgoletna sodelavka, in pojasnili, da je dobra poznavalka slovenske vinske scene in zna dodati tudi pogled od zunaj. Pojasnili so, da je zanje napisala več člankov. Navedbe, da so bili oni med pobudniki za podelitev državljanstva, so zavrnili. »Ne vemo, kdo je dal pobudo. Verjetno ona sama, ker si je želela naše državljanstvo,« so zapisali in dodali, da so njeno prošnjo podprli s potrditvijo njihovega dolgoletnega sodelovanja in prepoznavanja vin Slovenije.
O selitvi v Slovenijo ne razmišlja
Caroline Gilby je za Dnevnik pojasnila, da si državljanstvo zasluži, ker je magistrica vinarstva, pisateljica in komunikatorka z dolgoletno strastjo do vin srednje in vzhodne Evrope. »Več kot dve desetletji pišem članke in sodelujem v referenčnih knjigah, na primer Slovenia for Hugh Johnsons Pocket Wine Book. Vodim tudi mojstrske tečaje za mednarodno občinstvo, denimo na Londonskem vinskem sejmu, v Proweinu in Brdih, kjer domuje rebula. Ob tem sem tudi članica ocenjevalne komisije za vina, pri čemer sem sopredsednica komisije na Decanter World Wine awards in predsednica ocenjevalne komisije v Vinistri za slovenska vina,« je povedala. Dodala je, da redno svetuje slovenskim vinarjem.
Gilbyjeva je Slovenijo prvič obiskala leta 2002. »Od takrat se redno vračam, da bi spremljala pot tukajšnjih pridelovalcev. Bila sem priča revoluciji v slovenskem vinarstvu in proizvajalcem, ki so dvignili svoje standarde,« je še povedala. Najboljša slovenska vina primerja z najboljšimi svetovnimi vini. O selitvi v Slovenijo pa kljub temu ne razmišlja. »Za zdaj bom nadaljevala z obiskovanjem in podpiranjem slovenskega vina,« je dejala.
Malo prispevkov o Sloveniji
Poznavalci slovenske vinarske scene pa so do podelitve državljanstva Gilbyjevi kritični, saj da ima le v Sloveniji in na zahodnem Balkanu ugled pomembne vinske strokovnjakinje, v Veliki Britaniji pa je nepomembna. Na znani vinarski spletni strani Jancis Robinson je namreč objavila zgolj 14 prispevkov, od tega pa le v treh piše o Sloveniji. V enem članku piše o slovenskih Brdih, v drugem o slovenskem vinu in ženskah ter v tretjem o rebuli.
V drugih svojih prispevkih Gilbyjeva večinoma piše o srbskih in makedonskih vinih, omenja pa še Bolgarijo, Bosno in Hercegovino, Dalmacijo in Ciper. Pred leti je v enem od intervjujev za portal Forbes dejala, da se posebej spozna na srbska vina. Med drugim je izpostavila vini prokupac in grašac, ki sta po njeni oceni najboljši.