Kaj je projekt Jane's Walk?

To je dogodek, ki promovira hojo v mestih. Ime je dobil po Jane Jacobs, pisateljici, ki je postavila temelje sodobnemu razumevanju mest s knjigo Umiranje in življenje velikih ameriških mest.

Katera mesta še sodelujejo v tem projektu?

Prvič so sprehode pripravili v Torontu, kjer je Jane Jacobs tudi živela. Kmalu zatem se je projektu pridružil tudi New York, kasneje pa še veliko drugih mest Severne Amerike. Leta 2009 se je z organizacijo v Mumbaju v Indiji projekt razširil po vsem svetu. Lani je pri projektu sodelovalo okoli 60 mest. Letos v Evropi poleg Ljubljane sodeluje še približno pet drugih mest iz treh različnih držav.

Ali Ljubljana letos sodeluje prvič?

Tako je, vendar upamo, da ne zadnjič.

Kaj bi se po vašem mnenju lahko v Ljubljani spremenilo, da bi bila bolj privlačna za pešačenje?

Ljubljana je že danes privlačna za pešačenje, a gre za veliko razliko med dojemanjem centra in preostale Ljubljane. Center je širše poznan kot del mesta, ki je simpatičen, prijeten za sprehajanje, ker je prilagojen pešcu. Ljubljana ni samo center in menim, da je pomembno, da se začnejo razvijati še druge mestne četrti. Zato smo izbrali takšne četrti, ki so s strani mestnih politik nekoliko zapostavljene. Takšen je Tabor, kjer bo v soboto, 7. maja, tudi odprtje prenovljenega parka Tabor.

Kakšna je po vašem mnenju rešitev, da bi se meščani zadrževali v drugih mestnih četrtih?

Zagotovo to, da bi se uredile zelene površine, drugo, kar se mi zdi še učinkoviteje, pa je spodbujanje lokalnih storitev. Ne vem, na kakšen način, mogoče s subvencioniranjem. Menim, da so lokalne storitve tiste, ki se jih da spodbujati in ne prepustiti trgu.

Kakšni so vaši načrti za prihodnje leto?

Želimo si, da bi prihodnje leto lahko vključili tudi druga slovenska mesta, kot so Celje in nasploh vsa obalna mesta, ki se nam zdijo še posebej problematična.