Občine Cerklje na Gorenjskem, Naklo, Preddvor, Tržič in Mestno občino Kranj bo od 9. in 25. maja povezoval kulinarični festival Okusi kranjskih miz. V sedemnajstih gostilnah bodo v sedemnajstih dneh pripravili jedilnike po enotni ceni 29 evrov, ki bodo vključevali sestavine lokalnih dobaviteljev, s katerimi gostinci tesno sodelujejo.

Kot je pojasnil direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj (ZTKK) Klemen Malovrh, tretje dneve lokalne kulinarike že drugo leto zapored pripravljajo v tesnem sodelovanju z občinami oziroma zavodi za turizem iz Cerkelj na Gorenjskem, Nakla, Preddvora in Tržiča.

»Veseli nas, da se gostinski ponudniki, dobavitelji in pridelovalci hrane ter kmetje povezujejo s sosednjimi občinami, to pa je tudi rdeča nit dogodka lokalne kulinarike. Potem ko so lani sodelujoči gostinci skupaj prodali okoli 1900 jedilnikov, so letos štiri gostilne zaradi preobremenjenosti oziroma zaprtja in pomanjkanja kadra žal odpovedale sodelovanje, a so se projektu priključili štirje novi gostinski ponudniki,« je poudaril Malovrh.

Kranjska klobasa in ribe

Z namenom povrniti nekdanji ugled prepoznavnim lokalnim gastronomskim znamenitostim bodo letošnje pomembne sestavine vseh jedilnikov kranjska klobasa in ribe iz gorenjskih rek, ki jih bodo gostinci na inovativne načine vključili v svoje jedi.

Kulinarično dogajanje v Kranju se bo 23. maja nadaljevalo z dogodkom Prešerno poletje, ko se bodo mestne ulice, trgi in prizorišča spremenili v prizorišča koncertov, kulturnih, zabavnih in športnih dogodkov ter kulinaričnih užitkov. Ob pestrem dogajanju na mestnih tržnicah bodo petkovi popoldnevi ob vodnjaku na Glavnem trgu tradicionalno v znamenju druženja ob hrani in pijači, za kateri bodo na stojnicah poskrbeli lokalni gostinci. Pika na i poletnega dogajanja bosta prireditvi Dan kranjske klobase in piva ter Kranjska dolga miza.

Sodelujoči gostinci

Na 3. Okusih kranjskih miz sodelujejo: Firbc okn, gostilne Ivan, Krištof, Lakner, Marinšek, Pod Krvavcem, Pr' Bizjaku, Pr' Matičku, Pri Bajdu, Hiša Aleš, hotel Oskar Zaplata, Karavla 297, Pr' Končovc, restavracija Elegans hotela Brdo, restavracija in kavarna Brioni ter restavraciji Bolero in Tabor.

Nič več le tranzitni gosti

Po lanski rekordni turistični sezoni, ko so našteli 133.000 nočitev, kar je 11.000 nočitev več kot leto prej, se v Kranju tudi letos nadejajo trenda rasti turističnega obiska in novih mejnikov. »Zvišala se je tudi povprečna doba bivanja turistov pri nas, ki zdaj znaša približno 2,2 dneva, kar je primerljivo s prestolnico in celo višje od Bleda. To dokazuje, da naši obiskovalci niso več le tranzitni gosti, ampak v naši destinaciji uživajo in imajo radi naše turistične produkte: od ogleda zvonika svetega Kancijana, obiska podzemnih rovov in občudovanja človeške ribice do izkušnje v kabinetu izumitelja Janeza Puharja in drugih turističnih znamenitosti,« je zadovoljen direktor ZTKK.

Povprečna doba bivanja turistov pri nas se je zvišala in znaša približno 2,2 dneva, kar je primerljivo s prestolnico in celo višje od Bleda. To dokazuje, da naši obiskovalci niso več le tranzitni gosti, ampak pri nas uživajo.

Klemen Malovrh, direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj

Po njegovih besedah med kranjskimi gosti prednjačijo Nemci, Madžari, Hrvati, Srbi in Italijani ter turisti iz Južne Koreje, za katere je Kranj všečen postanek na poti ogledov Ljubljane, Bleda, Kranjske Gore in Postojne. Tako kot v številnih drugih večjih gorenjskih destinacijah se poleti tudi v gorenjski prestolnici soočajo s pomanjkanjem turističnih namestitev. Ker so te na vrhuncu sezone že leta polno zasedene, si v ZTKK že dalj časa prizadevajo za ureditev kampa oziroma glampinga, v okviru katerega bi lahko prenočilo vsaj še 500 do 1000 dodatnih gostov. Investitorjev žal še ni na vidiku.

Priporočamo