Lanski neto dobiček gostinskih podjetij, ki se ukvarjajo s strežbo jedi in pijač, je za kar 85 odstotkov presegel dobiček v letu 2019 in je rasel precej hitreje od povprečja vseh gospodarskih družb. Foto: Tomaž Skale
Kako (dobro) gre slovenskemu gostinstvu?
Poročilo Urada za makroekonomske analize in razvoj ustvarja dokaj pozitivno sliko o kondiciji slovenske gostinske panoge. Že zdavnaj je zmogla preseči rezultate pred epidemijo koronavirusa, rasteta ji dobičkonosnost in produktivnost.
Novice iz slovenskega gostinstva oddajajo mešana sporočila. Spodbudne so tiste o razcvetu vrhunske gastronomije, ozaljšane z Michelinovimi zvezdicami, pa tudi o odpiranju novih butičnih hotelov, povečanem obisku tujih gostov in rasti števila njihovih prenočitev. Zaskrbljujoča pa so poročila o rasti cen v gostinstvu in kroničnih kadrovskih težavah v panogi.
Mojca Koprivnikar Šušteršič iz Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je preučila poslovanje gospodarskih družb in samostojnih podjetnikov v gostinstvu, z največjim poudarkom na obdobju po pandemiji covida-19. Njene ugotovitve so večinoma pozitivne.