Na srečanju, ki ga vlada opisuje kot enega najpomembnejših mednarodnih dogodkov zadnjih desetletij v Sloveniji, Golob danes gosti francoskega predsednika Emmanuela Macrona, španskega premierja Pedra Sancheza, grškega premierja Kiriakosa Micotakisa, portugalskega premierja Luisa Montenegra, malteškega premierja Roberta Abelo, ciprskega predsednika Nikosa Hristodulidesa in hrvaškega premierja Andreja Plenkovića. Italijo bo zastopal zunanji minister Antonio Tajani.
Kaj so pomembneži iz držav, ki ležijo ob Sredozemskem morju, dobili za kosilo?
Večina je obed začela s kruhom, ki so ga mazali z maslom z belim tartufom oziroma maslom iz kozjega mleka ali pa ga pomakali v olivno olje.
Razvajali so jih tudi z jakobovimi pokrovačami, želejem iz pomaranče in peno iz dagenj.
Sledila je juha z belim tartufom in pehtranom.
Glavna jed je bila sestavljena iz fileja romba, zelenjave in omake iz rjavega masla.
Za poobedek so postregli jogurtov mousse, drobljenec z limeto, sorbet iz jabolk in bazilike, bazilikin biskvit in kaviar iz zelenega jabolka.
Zraven so točili Batičev sivi pinot, chardonnay Marjana Simčiča in Prusov renski rizling.
Poseben režim za jordanskega kralja
Za jordanskega kralja Abdulaha II., ki ne uživa alkohola, so priredili tudi meni: med predjedmi najdemo mesni confit z vloženo mlado čebulo, krompirjev pire ter drobljenec iz šalotke z radičem in zelišči.
Za glavno jed so mu postregli popečeno prepelico z zelenjavo, medtem ko je bila izbira poobedkov enaka kot pri drugih.
Slovesno kosilo so končali s kavo.