»Pri govedini ustvarjamo takšno izgubo, da bi bilo veliko bolje, če ne bi prodali niti kilograma ničesar. Ker se stalež živali zmanjšuje, in to po vsej Evropi, ne le pri nas, bodo cene še naprej rasle. Bojim se, da bo govedina postala hrana le za bogate,« je za Dnevnik dejal direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec.
Predsednik vlade Robert Golob je pred dnevi v odgovorih na poslanska vprašanja napovedal vnovični poseg države v naraščanje cen hrane. Pri tem je posebej izpostavil goveje in telečje meso, ki ju ima Slovenija več kot dovolj za lastne potrebe. Bi torej lahko vplivali na ceno mesa? O razlogih, zakaj se najbolj dražita prav govedina in teletina, smo se pogovarjali z Izidorjem Krivcem.
»Odkupna cena bikov je od leta 2021 zrasla za več kot sto odstotkov, zgolj v zadnjem letu za več kot 42 odstotkov, medtem ko se maloprodajna cena mesa še zdaleč ni toliko povišala. Goveje meso se draži zato, ker se je stalež živali po vsej Evropi močno zmanjšal. To je posledica nespametne evropske in slovenske kmetijske politike – politike zelenega prehoda in demonizacije govedoreje, ki naj bi povzročala velik ogljični odtis. In ker je živali manj, bodo cene še naprej rasle. Bojim se, da bo govedina postala hrana le za bogate, kar ni prav, saj je to najkakovostnejše meso,« je poudaril Krivec.
Eden od razlogov za visoke cene govedine je po besedah Izidorja Krivca tudi velikanski izvoz goveje živine v tujino. »Tja gre nenormalno veliko živih živali. V prvih šestih mesecih tega leta so slovenske klavnice zaklale okoli 33.000 goved, približno toliko smo jih tudi izvozili. To je katastrofa!« meni prvi mož Celjskih mesnin. Hkrati je prepričan, da bi morebiten poseg države v cene povzročil več škode kot koristi. »Ker izvoza ni mogoče ustaviti, bodo šle pač vse živali v tujino, meso pa bo še dražje.«
»Košarica je bila izjemno slab ukrep«
Kakšno škodo lahko povzroči ad hoc ukrepanje države brez ugotavljanja dejstev, je Izidor Krivec ponazoril na primeru popisovanja cen košarice osnovnih živil. »Košarica je bila izjemno slab ukrep. Povzročila je ogromno škode tako živilskopredelovalni industriji kot tudi kmetijstvu in potrošnikom. Poreklo pri hrani zaradi tega državnega ukrepa sploh ni več pomembno, pomembna je zgolj nizka cena. Ker je bilo meso v popisu tako poceni, so mnogi kmetje prenehali uhlevljati živali, zato so trenutne visoke cene govedine na trgovskih policah tudi problem košarice,« je za Dnevnik povedal Krivec.
Včeraj se je udeležil sestanka pri kmetijski ministrici Mateji Čalušić. Nanj je povabila predstavnike kmetov, živilske industrije in trgovine, da bi razpravljali o ukrepih, s katerimi bi bilo mogoče zajeziti naraščajoče cene hrane. Udeleženci so se pred sestankom bali, česa neki se bo spet domislila vlada, a so si oddahnili, ker je ministrica pred njih prišla brez konkretnega predloga, kako se namerava vlada spopasti z draginjo. »Krožile se raznorazne tabele, kolikšen je bil dvig cen hrane, kakšna je bila inflacija. Tudi predsednik vlade je odgovarjal na poslanska vprašanja in potem je postala zadeva izrazito medijsko pozorna. Želeli smo se sestati z deležniki. Namen je bil, da čisto vsak pove, kje vidijo težave,« je po sestanku pojasnila Mateja Čalušić. Dejala je tudi, da je njeno ministrstvo pozvalo svet za cene, naj se sestane zaradi podražitev hrane. Spomnimo, gre za strokovno posvetovalno telo, ustanovljeno konec lanskega leta. Vodi ga gospodarski minister Matjaž Han, obravnava pa vprašanja s področja nadzora nad cenami.
NSi bi znižala DDV na hrano
»Z ministrico sva že govorila. Pripravljamo nove ukrepe, s katerimi bomo posegli na področje oblikovanja cen hrane,« je pred dnevi napovedal premier Robert Golob. »Upam, da država tokrat vendarle ne bo posegla, kajti na trg ni mogoče vplivati brez posledic,« pa odgovarja Izidor Krivec. »Če hočemo imeti poceni hrano, moramo kmetijstvo drugače organizirati. Zgolj to lahko naredimo. Visoke cene govedine so tudi posledica dejstva, da v Sloveniji nimamo telet mesnih pasem, zato jih po visokih cenah kupujemo v tujini. To je rezultat nepravilnega vodenja kmetijske politike. Gospodarsko interesno združenje mesne industrije že vrsto let opozarja, da je treba spodbuditi rejo domačih telet, vendar nismo bili uslišani,« je kritičen Krivec.
Vlado je včeraj s predlogom konkretnega ukrepanja za zajezitev naraščajočih cen hrane prehitela opozicijska Nova Slovenija. V zakonodajni postopek je vložila predlog novele zakona o davku na dodano vrednost (DDV), s katero predlaga znižanje tega davka na košarico osnovnih živil z 9,5 na 5 odstotkov. To so nekatere države, denimo Italija, Hrvaška, Slovaška …, že storile. »S tem zmanjšujejo pritisk na cene osnovnih življenjskih dobrin, ki so najšibkejšim tako bolj dostopne,« so svoj predlog utemeljili v NSi. In kaj o njem meni kmetijska ministrica Mateja Čalušić? Povedala je, da na včerajšnjem sestanku ni bilo nikogar s finančnega ministrstva, da bi se lahko o tem pogovarjali. Dodala je, da bi to zelo vplivalo na prilive v državni proračun, predlog NSi pa je označila za »izredno populističen ukrep na kratki rok, če nimamo dodatnih varovalk in manevra, kako regulirati osnovno ceno, ki jo oblikuje prosti trg«.
»Poseg države bi bil socialistična poteza«
Po mnenju Izidorja Krivca bi nižji DDV na določeno skupino živil sicer pripomogel k nižjim cenam, bi pa zaradi tega ukrepa trpel državni proračun. »Dokler v Sloveniji na leto zavržemo 89 kilogramov hrane na prebivalca, ne bi smelo biti panike zaradi cen in tudi ne revščine,« je pripomnil Krivec. Po njegovem bi bil poseg države na trg socialistična in dolgoročno slaba poteza. Ob tem je spomnil na Hrvaško, ki je omejila cene nekaterim živilom, toda tistih izdelkov ni več na trgovskih policah.
Tudi drugi sodelujoči na včerajšnjem sestanku so kmetijsko ministrico pozvali, naj vlada morebitne ukrepe sprejema s tresočo se roko, pri čemer niso pozabili omeniti, naj predvsem ničesar ne počne po (zelo slabem) zgledu popisovanja cen košarice osnovnih živil.