Do postopka je prišlo zaradi objave osebnih podatkov indijskega zdravilca Sadananda P. Shardeshmuka na spletni strani vlade, za kar je odgovornost prevzel predsednik vlade, zaradi prekrška v tej zadevi pa so bili odmerjeni stroški postopka v višini 100 evrov. Tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak je že pred časom izjavil, včeraj pa ponovil, da predsednik vlade stroškov postopka ni plačal, ker ni nikoli sprejel nobene zahteve za plačilo od urada, niti ni bil seznanjen, da kdor koli terja kakšno plačilo od davčne uprave. Kot nam je potrdila Pirc-Musarjeva, je prav včeraj dobila obvestilo o omenjeni izterjavi, ki jo je Durs izvedel v ponedeljek.

Kot smo že poročali, je vladna stran najprej ponavljala, da je za objavo odgovorna vlada, na vztrajno spraševanje informacijske pooblaščenke, kdo je odgovorna fizična oseba, pa je tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak sporočil, da odgovornost prevzema predsednik vlade. Tako je informacijska pooblaščenka premierja Janšo pozvala, da naj se izjavi o okoliščinah prekrška. Ker izjave ni dobila, je izdala odločbo o prekršku.

Nato so se vrstili najrazličnejši zapleti: vročilnice se niso vračale na sedež informacijske pooblaščenke, sprejem pošiljke je bil odklonjen, vendar je Pirc-Musarjeva po pisnih poizvedbah ugotovila, da so bili dopisi vročeni v poštni predal. Ker predsednik vlade ni prostovoljno poravnal v odločbi o prekršku odmerjenih stroškov postopka v višini 100 evrov, hkrati pa ni vložil zahteve za sodno varstvo, je informacijska pooblaščenka Davčni upravi RS morala predlagati, da začne postopek izterjave. A so na izpostavi Grosuplje zaradi kadrovskih težav opomin pred začetkom izvršbe poslali z nekajmesečno zamudo, kasneje pa sta se dva sklepa o izvršbi čudežno izgubila. Ta teden pa so se torej vendarle "usedli na plačo" predsednika vlade.