SCT je podizvajalca po njegovih besedah takoj obvestil o nastali poškodbi, tako da bo v Slovenijo prišel še ta teden. Podizvajalec naj bi pojasnil, zakaj je prišlo do poškodbe kljub jamstvom, da bo deset let zdržala vse obremenitve, ki se nahajajo v predoru, hkrati pa določil tudi primeren način sanacije.

Do poškodbe je prišlo v stari galeriji predora Šentvid, zgrajeni leta 1984. Tam so po besedah Willenparta vgradili protipožarno zaščito, ki jo je zahteval naročnik, zato da se je povečala varnost objektov, ki so nad galerijo. V primeru prometne nesreče v predoru namreč lahko pride do vžiga in sproščanja velikih temperatur, to pa bi lahko poškodovalo objekte nad galerijo.

SCT: Poškodba je omejena, drugih napak v predoru, vsaj vidnih, pa ni

Celotne protipožarne zaščite je skupaj prek 13.000 kvadratnih metrov, torkova poškodba pa je po pojasnilih Willenparta zajela le en kvadratni meter, in sicer na mestu, kjer se je držala kovinske površine. Ta je bila nameščena na skupno petih mestih stare galerije, na katerih bi sicer lahko prišlo do pronicanja vode. Kot je dejal predstavnik SCT, so zaščito preventivno odstranili tudi na preostalih štirih mestih.

Na tej podlagi v SCT zagotavljajo, da je tunel varen oziroma da se tovrstne poškodbe naj ne bi več zgodile, saj so po včerajšnjem dogodku pregledali obe predorski cevi in "ugotovili, da drugih napak, vsaj vidnih, ni". Dodali so, da je predor zdaj v šestmesečnem začasnem obratovanju, v katerem se sproti pregleduje njegovo obratovanje.

***Video: Na odprtju AC odseka Šentvid - Koseze tudi Ivan Zidar***

Stroške sanacije bo kril podizvajalec, ki je odgovoren za napako

Podjetje Ceramicoat, ki je eno redkih specializiranih podjetij za to področje v Evropi, je po besedah Willenparta predalo vse ustrezne papirje oziroma ateste za uporabljeni material. "Naši nadzorniki so pregledali te ateste, da so v skladu s tem, kar piše. Naredilo se je tudi testno polje, kjer se je dokazalo, da je to ustrezno. Nato se je po potrjenem tehnološkem elaboratu s strani naročnika, inženirja in projektanta začelo z izvajanjem," je povedal.

Pri tem je SCT opozoril podizvajalca, da gre v nekaterih delih za ravno kovinsko površino, vendar pa je ta z ustreznimi dokumenti zagotovil, da bo material vzdržal.

Na vprašanje, kakšni bodo stroški sanacije, je Willenpart odgovoril, da bo to ocenil podizvajalec po opravljenem pregledu in določitvi sanacije. Glede kritja nastalih stroškov pa je dodal, da ima SCT s podizvajalem to urejeno. "SCT ne more prevzeti odgovornosti, ker je to delo oddal podizvajalcu, ki jamči za delo - on bo pokril vse stroške, ki so nastali zaradi teh poškodb," je povedal.