Zidarja so prijeli v ljubljanski Zupančičevi jami, ob pridržanju pa so mu tudi zapečatili službeni avtomobil. Podatek o pridržanju dveh oseb so nam sinoči potrdili tudi na policiji. Prve informacije so govorile o tem, da gre za aretaciji, povezani z domnevno spornim nakupom nekdanjega počitniškega doma v lasti SCT v Fiesi, s katerim naj bi Zidar to podjetje domnevno oškodoval za 122.000 evrov, vendar je Zidarjev odvetnik Aleksander Čeferin to zanikal. Boštjana Penka po naših informacijah zastopa odvetnik Milan Krstić.

***Vse o Operaciji čista lopata najdete tukaj***

Kriminalisti so po neuradnih informacijah včeraj pozno popoldne v Ljubljani aretirali prvega moža SCT Ivana Zidarja in nekdanjega člana posebne tožilske skupine za pregon organiziranega kriminala Boštjana Penka, ki naj bi bila v pridržanju na ljubljanski policijski postaji Moste.

Do zaključka redakcije sta bila zastopnika Zidarja in Penka, Aleksander Čeferin in Milan Krstič, po naših informacijah še pri dežurnem preiskovalnem sodniku. Postopek zoper Zidarja in Penka naj bi na tožilstvu vodil Roman Sevšek, donedavni Penkov sodelavec v posebni tožilski skupini, ki je usmerjal tudi predkazenski postopek v gradbeni aferi.

***VIDEO: Še ena ovadba Ivana Zidarja: Kdo je bolj vztrajen, novinarji ali policisti?***


Policija je včeraj uradno potrdila, da je v zaključni akciji zaradi suma storitve kaznivega dejanja s področja gospodarskega kriminala in korupcije pridržala dve osebi. Po naših informacijah gre za zlorabo položaja, pri čemer naj bi šlo za odtekanje informacij in dokumentov. Penko je bil sicer še februarja letos, ko so kriminalisti prvič pridržali Zidarja, član posebne tožilske skupine, ki je preiskovala gradbince, uradno pa jo je zapustil v začetku junija.


Čeprav naj bi kriminalisti Zidarja po prvotnih informacijah pridržali zaradi domnevno spornega nakupa nekdanjega počitniškega doma v lasti SCT v Fiesi, Zidarjev zastopnik Aleksander Čeferin včeraj še skoraj tri ure po aretaciji z njo – za razliko od novinarske ekipe nacionalke – ni bil uradno seznanjen, v Moste pa se je odpravil šele okoli osme ure zvečer. »Zagotovo pa razloga za aretacijo nista kontrolni stolp na letališču Brnik ali Fiesa, ker sta obe zadevi že na sodišču. Tudi Durs se še ni odločil glede pritožbe SCT na odločbo o odmeri plačila DDV,« je za Dnevnik povedal Čeferin.
Kriminalisti so včeraj zapečatili – ne pa tudi preiskali – tudi Zidarjev avtomobil, BMW 760. Po naših informacijah pa je okrožno državno tožilstvo, ki ga vodi Barbara Brezigar, na sodišče že vložilo zahtevo za hišno preiskavo pri Penku.

***VIDEO: Policijska preiskava na SCT: Ivana Zidarja so pripeljali z marico***


Več virov nam je včeraj namignilo, da gre iz kraja Zidarjeve aretacije – poslovna stavba SCT v Zupančičevi jami – sklepati, da so kriminalisti lastniku največjega slovenskega gradbenega podjetja bodisi sledili bodisi prisluškovali njegovim telefonskim pogovorom. Po naših podatkih so kriminalisti začeli Zidarju tajno slediti že lani novembra. Nova aretacija Zidarja, druga v zadnjih štirih mesecih, sicer sovpada z zadnjimi zmagami SCT na več Darsovih razpisih, domnevno tudi pri 96 milijonov evrov »težki« gradnji predora Markovec. Če bo Zidar v pridržanju ostal vseh zakonsko dovoljenih 48 ur, se zagotovo ne bo mogel udeležiti torkovega slovesnega odprtja predora Šentvid, ki ga je gradil SCT.