V zadnjem letu so plače najbolj porasle zaposlenim v trgovini na debelo z motornimi kolesi, v menjalnicah, posredništvu hipotek in agencijah. Največji padec plač so imeli tisti, ki oddajajo ladje v najem, posredniki motornih vozil in prodajalci na stojnicah.

Po podatkih Statističnega urada RS (Surs) znaša povprečna slovenska bruto plača 1325,73 evra oziroma 864,50 evra neto. Najvišje plače imajo zaposleni v dejavnosti finančnih trgov, kamor sodijo tudi denarne in blagovne borze, kjer prejemajo povprečno 1739 evrov neto. Več kot 1600 evrov povprečne neto plače imajo tudi raziskovalci trgov in javnega mnenja, posredniki pri prodaji medicinskih, laboratorijskih in farmacevtskih preparatov in aparatov ter trgovci z električno energijo.

Po drugi strani imajo najnižje plače taksisti, in sicer povprečno le 372 evrov neto. Manj kot 500 evrov neto prejemajo tudi v proizvodnji žganih pijač, prodajalci na tržnicah, proizvajalci oblačil, čistilci objektov in opreme ter popravljalci motornih koles.

Povprečna bruto plača se je v zadnjem letu realno povišala za 2,6 odstotka, povprečna neto plača pa za 2,3 odstotka. Največji skok je bil pri zaposlenih v trgovini na debelo z motornimi kolesi, kjer so se plače v letu dni povišale za več kot dve tretjini. Za več kot polovico so višje tudi plače v pomožnih dejavnostih finančnega posredništva, kamor sodijo menjalnice, posredništvo s hipotekami in dejavnost agencij, ki opravljajo storitve plačilnega prometa.

Za več kot 40 odstotkov so se zvišale plače v nekaterih razvedrilnih dejavnostih, kot so plesne šole in cirkusi, dejavnost mažoretk, kabaretni nastopi, prirejanje ognjemetov in podobno. Visoko najdemo tudi proizvodnjo orožja, kjer so se plače v zadnjem letu povišale za dobro tretjino, za četrtino pa so višje tudi na področju obrambe.

Največji padec plač so v zadnjem letu doživeli zaposleni v dejavnosti dajanja ladij v najem, in sicer za skoraj 40 odstotkov. Za tretjino so se znižale plače v posredništvu pri trgovini z motornimi vozili, za skoraj 30 odstotkov pa tudi v trgovini na drobno na tržnicah in stojnicah.