Nepremičninski poznavalci menijo, da so dejanske cene še nižje, in ljudem svetujejo, naj z nakupom počakajo. Lahko se namreč uresniči napoved ljubljanskega župana Zorana Jankovića, da bo cena kvadratnega metra novega stanovanja v Ljubljani na večini lokacij padla pod 2000 evrov, kar naj bi se zgodilo tudi zaradi novih 1000 hektarjev zemljišč, ki jih občina spreminja v zazidljiva.

"To je povsem mogoče. Cene bodo po mojem mnenju padle zaradi kombinacije več dejavnikov. Prvi je finančna kriza, in če se je še pred leti govorilo, da Slovenci nismo zelo zadolženi, je danes očitno zadolženost velika. Drugi je omenjeni dodatni priliv zazidljivih zemljišč, tretji pa večja ponudba stanovanj na trgu," meni Aleš Bulc, nepremičninski svetovalec iz podjetja AND.

Cene se lahko znižajo, a se lahko zgodi, da bodo premožnejši investitorji s prodajo zato čakali

Tudi dr. Andreja Cirman in dr. Ivo Lavrač z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani ocenjujeta, da je scenarij konkretnega znižanja cen mogoč, še posebno če bo za stanovanjsko gradnjo na koncu res namenjenih toliko dodatnih zemljišč. Vendar Cirmanova ob tem opozarja, da bi se lahko ob draženju gradbenega materiala in zviševanju plač investitorji, če bi se cene stanovanj zniževale, odločili za držanje zemljišč oziroma tako imenovani land bank. "To je verjetni scenarij predvsem zaradi odsotnosti davka na nepremičnine," še pravi Cirmanova.

Ob tem Bulc opozarja, da bi se za to lahko odločili samo tisti investitorji, ki se za nakup zemljišča niso zadolžili. "Vprašanje je, ali bodo lahko investitorji in lastniki zemljišč počakali na boljše čase in stanovanja dali stanovanja na trg takrat, ko bo cena višja. Vse je odvisno od likvidnosti in dolgoročnih finančnih sredstev. Počaka lahko le investitor, ki ima dovolj finančnega kapitala, medtem ko si tisti, ki so se za nakup zemljišča zadolžili, tega ne morejo privoščiti," meni Bulc.

Znižanje cen ne bi vplivalo na zanimanje za gradnjo

"Če bi se cene stanovanj znižale samo zaradi znižanja cen zemljišč, to ne bi vplivalo na interes za gradnjo. Lastniki zemljišč jih bodo sproščali za gradnjo, če bodo upadla pričakovanja za zvišanje cen zemljišč. Sprostitev ponudbe zemljišč lahko poveča konkurenco med gradbeniki, v tem primeru pa bi teže uveljavljali omenjene interese," Lavrač ocenjuje vpliv na cene stanovanj, ki jih bodo imela nova zazidljiva zemljišča.

Davek na nepremičnine načeloma zmanjšuje cene zemljišč

Tudi po njegovem mnenju bi držanje zemljišč preprečila uvedba davka na nepremičnine: "Tak davek načeloma zmanjšuje cene nepremičnin. Vendar nobena vlada doslej ni bila voljna ugrizniti v to kislo jabolko, danes pa tudi ni več najprimernejši trenutek, saj se cene nepremičnin umirjajo že iz drugih razlogov". Idejo o uvedbi davka na nepremičnine je očitno zakopala tudi ta vlada, iz ministrstva za finance so namreč sporočili, da "projekt uvedbe davka na nepremičnine ni v letošnjem normativnem programu dela vlade".