Podobno se bo po načrtih zgodilo tudi s širšim območjem športnega parka Stožice, saj bo v okviru kompleksa stalo veliko nakupovalno središče, pod njim, ob Vojkovi cesti, v višini fakultet, študentsko naselje, ki ga bo gradil Vegrad, po osnutku izvedbenega prostorskega načrta MOL pa postajajo zazidljiva tudi zemljišča ob prihodnjem podaljšku Štajerske ceste od krožišča Tomačevo do Kranjčeve ulice.

Kot je povedal ljubljanski župan Zoran Janković, po novem dolgoročnem prostorskem načrtu postaja na novo zazidljivih skupaj 1000 hektarjev zemljišč, kar je 10 milijonov kvadratnih metrov ali 2000 nogometnih igrišč. Zaradi večje količine zemljišč na trgu je zato Janković znova ponovil svojo mantro, da se bodo stanovanja pocenila.

"Apetiti po visokih cenah zemljišč se bodo pomirili. S planom jasno sporočamo, da potrebujemo stanovanja, garaže, da lahko mirno rečemo, da nakupovalnih centrov ni treba več graditi, če pa ga že kdo želi, naj ga pač gradi, to je njegov riziko. Še vedno stojim za napovedjo, da bo brez visoke inflacije cena novih stanovanj v Ljubljani od 1800 do 2000 evrov za kvadratni meter, razen na elitnih lokacijah. Pričakujem, da se bodo zato začele vračati nazaj družine, ki so se zaradi cenejših stanovanj, recimo, preselile v Kamnik in druge okoliške občine," je dejal Janković. Danes se cena novih stanovanj v soseski Celovški dvori, kjer rase skoraj 900 stanovanj, giblje od 2800 do 3800 evrov za kvadratni meter.

In kdaj naj bi se po Jankoviću pocenitev zgodila? "V treh letih definitivno," je odločen župan, ki ocenjuje, da se trenutno gradi okoli 3000 stanovanj, po sprostitvi novih zemljišč pa bo po njegovem mnenju gradnja že prihodnje leto še bolj intenzivna. Kot je razložil Miran Gajšek, načelnik oddelka za urejanje prostora MOL, bo pozidava močnejša ob vpadnicah v mesto, Dunajski, Celovški, Šmartinski, Tržaški, Zaloški in Litijski cesti, ki se bodo nekoč preoblikovale v šestpasovne avenije z ločenimi rumenimi pasovi za javni potniški promet, med njimi pa bi ohranjali zelene kline, tako da mesto ne bi izgubilo svoje razpoznavne zvezdaste oblike.