Skupna višina novih stolpnic, večinoma visokih od 60 do 75 metrov, je skoraj 2,5 kilometra, postavljene pa so bolj ali manj na severu mesta ob Celovški, Dunajski in Šmartinski, ki se bodo po novem izvedbenem prostorskem načrtu spremenile v šestpasovne avenije. Izjema so tri 60-metrske stolpnice na Dolgem mostu v južnem delu mesta, ki je zaradi sestave tal manj primerno za visoko gradnjo.

V središču mesta razen že dalj časa načrtovanega Kolizeja, ki so ga arhitekti z megalomanskih 96 znižali na 72 metrov, novih stolpnic ni. Tudi v dolgoročnih prostorskih načrtih je zapisano, da gradnja na tem območju ne sme preseči 74 metrov, kolikor je višina ljubljanskega gradu.

Novi nepremičninski tajkuni

Ob pravi poplavi predvidenih stolpnic se pojavlja vprašanje, kdo jih bo gradil. Čeprav lokacije stolpnic po kartah, dosegljivih na spletu, niso čisto natančno določene, nekaj odgovorov vseeno da zemljiška knjiga. Najjasnejše so zadeve ob Šmartinski cesti, kjer so lastniki zemljišč za stolpnice v dveh primerih Kolinska (73 in 60 metrov), enem MNP nepremičninski projekti (60 metrov), RES družba za upravljanje in svetovanje (60 metrov), Velana (45 metrov), najvišja, 100-metrska stolpnica pa bo stala na parceli Žita.

Tudi ob Dunajski cesti so lastniki zemljišč oziroma investitorji bolj kot ne znani. Zemljišče za obe stolpnici nasproti bežigrajskega stadiona (danes tam stoji bencinska črpalka) je v lasti Mestne občine Ljubljana (v zemljiški knjigi je sicer še vedno kot lastnica vpisana občina Ljubljana Bežigrad), presenetljivo pa je lokacija za novo 65-metrsko stolpnico predvidena tudi na parceli Gospodarskega razstavišča ob Vilharjevi cesti, ki jo bodo med gradnjo Emonike v začetnem delu premaknili okoli 50 metrov severno. Mestna občina Ljubljana je po ZK lastnica zemljišča tudi ob Mercatorjevem centru v Šiški (predvidena 60-metrska stolpnica) in na Dolgem mostu (60 metrov).

Na občini računajo na vsaj 1000 evrov za kvadratni meter

Ljubljanski župan Zoran Janković je navdušeno povedal, da bo občina te parcele prodajala. Na prvo žogo je odgovoril, da bo zanje iztržila vsaj 1000 evrov za kvadratni meter. "Tudi pri drugih lokacijah so po mojih informacijah v več kot polovici primerov investitorji že znani. Za celovito preoblikovanje območja Šmartinske se je že oblikovalo partnerstvo podjetij, podobno je tudi ob Celovški cesti," je pojasnil Janković.

Kljub temu je na območju Celovške ceste, sodeč po ZK, kar nekaj vprašanj glede lastništva parcel, kjer so vpisane lokacije za nove stolpnice. Med lastniki ali podjetji, ki se pravdajo za lastništvo, so Kompas STP, družba A1 in Kovinar, ena od parcel pa je v skladu za komunalno urejanje zemljišč občine Ljubljana. Podobno je tudi na Dolgem mostu, kjer poleg MOL nastopajo Gruda Jurmes, Agrotehnika trgovina, MIP in podjetje Salco.