Kot je  povedal nekdanji državni sekretar na ministrstvu za delo in vidni član NSi Marko Štrovs, pismo ni bilo namenjeno javnosti, pač pa interni razpravi v stranki. Prepričan je namreč, da stranka zaradi prevelike povezanosti in podrejanja SDS postaja čedalje bolj neprepoznavna, zaradi česar potrebuje nov zagon in novo politiko.

Glede na to v pismu predlaga, naj stranka na kongresu spremeni svoj status in se preimenuje nazaj v SKD. "SKD je namreč uveljavljena in prepoznavna blagovna znamka, ki lahko stranko edina znova popelje na stara pota uspeha," meni Štrovs.

Če se to ne bo zgodilo, Štrovs predlaga nekakšen "rezervni scenarij", po katerem bi SDS in NSi na volitvah nastopile skupaj. V ta namen bi oblikovale skupno kandidatno listo in določile skupne kandidate. Pri tem bi morali po njegovih besedah zdajšnji poslanci kandidirati v svojih dosedanjih volilnih okrajih, v preostalih okrajih pa bi stranki določili skupnega kandidata, ki bi imel največ možnosti za izvolitev.

Pri tem nekdanji državni sekretar poudarja, da pismo oziroma predlog za sklic izrednega kongresa ni naperjen proti zdajšnjemu predsedniku stranke Andreju Bajuku. Po njegovem ni nujno, da je kongres volilni, Bajuk pa lahko stranko vodi še naprej, želi pa si, da bi opravili temeljito razpravo o tem, kako naprej.