Aljošo Ločičnika so pred leti obravnavali tudi operativci tajne službe Sova, ki so raziskovali, kdo je na spletnem naslovu udba.net objavil seznam tajnih sodelavcev nekdanje tajne službe SDV, od katerih so bili še po letu 1991 nekateri tudi registrirani tajni sodelavci Sove. Ločičnik včeraj o tej temi ni bil pripravljen govoriti z nami.  Aljoša Ločičnik je človek, ki dela za vladajočo stranko SDS. Bil naj bi skrbnik njenega informacijskega sistema, med drugim pa tudi oblikuje strankino glasilo Nova pot.

Njegovo ime se je prejšnji teden, ob manipulaciji Žurnalove spletne ankete, v javnosti pojavilo že tretjič. Prvič se je to zgodilo leta 2003, ko je luč sveta zagledala spletna stran www.depala-vas.si, na kateri je bilo objavljenih več zaupnih državnih dokumentov. Lastnik omenjene domene je bil Aljoša Ločičnik. Drugič je Ločičnik nastopil istega leta, ko naj bi si SDS privoščila avtorsko krajo pri oblikovanju svoje spletne strani, kjer je bil v html-kodi strani kot avtor zapisan Ločičnik. Težava je bila v tem, da je skoraj identično rešitev za spletno stran SDS le nekaj mesecev prej ponudilo podjetje Jorc-Pobuda.

Manipulacija spletne ankete

Kot rečeno, se je Ločičnikovo ime pojavilo tudi prejšnji teden, ko je brezplačnik Žurnal24 razkril, da je računalnik prek domene v lasti SDS v spletno anketo časopisa pošiljal po 10 glasov na sekundo v korist Janeza Janše. Tako je Janša v enem dnevu prejel kar 115.850 glasov na spletni strani, ki jo sicer vsak dan obišče le nekaj sto ljudi. Za Janšo je glasoval računalnik SDS, čeprav je imela anketa piškotek, ki je istemu računalniku omogočal samo enkratno glasovanje. SDS je svoje početje pojasnila takole: "V SDS nismo prirejali anket, saj smo uporabili sistem, ki ga spletna anketa Žurnal24 omogoča." Drugače povedano, SDS je zaobšla varnostni mehanizem spletne ankete, za kar je najverjetneje uporabila znanje IT-strokovnjaka. Ali je bil to osebno Ločičnik, ki je registriral domeno sds.si, ni znano.

Udba.net

Toda s početjem SDS se je leta 2003 srečala tudi osrednja tajna služba Sova, so nam povedali naši viri iz Sove. Aprila 2003 se je namreč na spletnem naslovu udba.net pojavil register CAE (centralna abecedna evidenca) nekdanje komunistične tajne službe SDV. V tej evidenci so bili osebni podatki več kot milijona posameznikov (tajnih sodelavcev, storilcev kaznivih dejanj, virov, preverjanih oseb...). Sova je bila med prvimi, ki je odkrila objavo CAE in že na začetku skoraj v celoti prekopirala dokumente z interneta, še preden so se razširili po različnih strežnikih.

Operativci Sove so dobili nalogo poiskati, kdo je zadevo spravil na internet. Za Sovo je bilo posebno problematično, da so bila objavljena imena ljudi, ki so bili tudi po letu 1991 registrirani kot tajni sodelavci Sove v tujini in je njihovo razkritje predstavljalo veliko grožnjo za operativnost Sove kot tudi za tajne sodelavce osebno. Kot pravi naš vir iz Sove, so dokaj hitro ugotovili, da so bili dokumenti skenirani že avgusta 2002, v splet posredovani iz računalnikov, povezanih z SDS, in kasneje objavljeni na naslovu udba.net, strežnik pa je bil na Tajskem. In v tem kontekstu se je pojavilo tudi ime Aljoša Ločičnik, pravi naš vir. Ugotovitve so predali v roke policiji, kar je dokumentirano v Sovi. Dodajmo, da se je pozneje kot avtor udba.net samorazkril Dušan Lajovic iz Nove Zelandije, podpornik SDS in po lastnih besedah prijatelj Janeza Janše, ki pa ni želel povedati, od koga je dobil CAE. O nastanku udba.net smo želeli govoriti tudi z Ločičnikom, ki pa je rekel, naj mu pošljemo vprašanja. Nanje še ni odgovoril.

Ob besedilu objavljamo posnetek z zaslona računalnika Sove (nastal je 19. maja 2003), ki smo ga dobili od obveščevalnega vira, ki želi ostati neimenovan. Sova je tako analizirala podrobnosti datotek CAE, ki so jih potegnili s strani udba.net. Zanimiv je tudi zavihek datoteke v orodni vrstici, ki nosi ime Depala-vas in kaže na to, da so se v Sovi še leta 2003 aktivno (zakonito?) ukvarjali s politično afero Depala vas iz leta 1994, ko je položaj izgubil Janez Janša.