Na listi za dodelitev bivalne enote je ves čas od 60 do 70 upravičencev, kar pomeni, da bi v Ljubljani potrebovali najmanj toliko bivalnih enot več, da bi lahko začasno reševali najbolj pereče stanovanjske probleme.

Optimistično napoved je med drugim zastavil tudi zaradi podatka, da so v regiji po zadnjem vladnem obisku pred dvema letoma kljub zaprtju krške proizvodnje celuloze in industrije otroške konfekcije Jutranjka v Sevnici, ko je delo izgubilo okoli 600 delavcev, brezposelnost uspeli zmanjšati kar za 20 odstotkov.

Kopalnico in stranišče si morajo deliti

Mestni stanovanjski sklad ima trenutno oddanih 130 bivalnih enot, v katerih živi 348 oseb. Bivalne enote so praviloma sobe s souporabo sanitarij in kopalnice, ustrezati pa morajo minimalnim tehničnim standardom, po stanovanjski površini pa tudi številu družinskih članov.

Njihova povprečna velikost je 23,7 kvadratnega metra. "Kolikor je le tehnično izvedljivo, poskušamo postopoma v vsaki bivalni enoti urediti lastne sanitarije in kopalnico. Pri zadnjem preurejanju 20 bivalnih enot smo iz samskih sob uredili bivalne enote z lastno kopalnico in vgrajeno minikuhinjo, podobno prenovo bivalnih enot pa zdaj načrtujemo še na drugi lokaciji," poudarja direktorica sklada Jožka Hegler.

Zaradi revščine in razmer na stanovanjskem trgu se na sklad obrača vedno več ljudi, ki potrebujejo nujno začasno pomoč v obliki bivalne enote, zato bodo njihovo število še povečali. "Pridobivamo jih večinoma s prenovo posameznih objektov, z nakupi primernih enot, načrtujemo pa tudi gradnjo novega objekta posebej za ta namen. Večina bivalnih enot se nam sprosti za nove upravičence, ko njihovi najemniki uspejo na naših razpisih pridobiti neprofitno najemno stanovanje. Ne načrtujemo pa velikega povečanja števila bivalnih enot, ker so le začasna rešitev stanovanjske stiske!" opozarja Heglerjeva.

Najemniki praviloma živijo v bivalni enoti toliko časa, dokler ne uspejo na enem od skladovih javnih razpisov pridobiti neprofitnega stanovanja. Prava pot za reševanje stanovanjskih stisk socialno ogroženih je torej gradnja neprofitnih stanovanj, s katero se bo sprostilo tudi večje število bivalnih enot. Trenutno nanje čaka 70 upravičencev, od tega večina samskih in dvočlanskih družin.

Vse več je mater samohranilk

O dodelitvi prostih bivalnih enot pa ne odločajo zgolj na podlagi vlog s seznama upravičencev, pri katerih upoštevajo tako čakalno dobo kot težo neposrednih socialnih razmer, ampak tudi na podlagi postopkov pred deložacijo, pri čemer upoštevajo zlasti zaščito mladoletnih otrok ter posebno ranljivih oseb, kot so starejši, bolniki, invalidi in brezposelni.

Heglerjeva ugotavlja, da se med prosilci za bivalne enote povečuje število samskih oseb in mater z enim ali več mladoletnimi otroki. Njihovi razlogi za nerešeno stanovanjsko vprašanje in socialno stisko se razlikujejo od primera do primera, skupno pa jim je to, da zaradi nizkih dohodkov ne morejo najeti stanovanja na prostem trgu. Tudi na bivalno enoto pa morajo nekateri čakati več let.