Neuradno se kot nova predsedniška rezidenca omenja predvsem protokolarni objekt Vila Podrožnik, ki si jo je ekipa Dnevnika včeraj ogledala v spremstvu skrbnika Iva Pepevnika.

Vila Podrožnik ima štiri spalnice, tri kopalnice, odlično opremljeno kuhinjo in več jedilnic ter sprejemnih dvoran. Za objekt skrbi stalna šestčlanska ekipa kuharjev, sobaric in natakarjev, občasno tudi dva vrtnarja. Objekt stoji na velikem ograjenem posestvu pod južnim pobočjem Rožnika ter ima na razpolago velik park, igrišče za tenis in zunanji bazen z ogrevano vodo. Sama vila ima 1200 kvadratnih metrov površine, celotno posestvo pa meri 3,7 hektarja in je ograjeno z obzidjem.

Vilo na tej lokaciji je pred drugo svetovno vojno zgradil ljubljanski trgovec s porcelanom Franc Kollmann. Pozneje jo je zapustil v dobrodelne namene, po vojni pa jo je komunistična oblast razširila in predelala v današnjo podobo. Od leta 1948 so jo različni komunistični veljaki uporabljali tudi za prebivanje, ob svojih obiskih v Ljubljani pa jo je za dnevno bivanje nekajkrat koristil tudi Josip Broz Tito.

Tako kot so vilo uredili v petdesetih letih prejšnjega stoletja, je videti tudi danes. V zgornjem nadstropju so bivalni in spalni prostori opremljeni še s prvotnim pohištvom, sama razporeditev prostorov pa je komaj primerna za sodoben način bivanja. Če bi postala rezidenca predsednika republike, bi bil potreben temeljit poseg v opremo in ureditev zgornjega nadstropja vile. V pritličju so velik sprejemni salon, jedilnica in knjižnica ter velika terasa z razgledom na park, kar bi predsednik lahko uporabljal za protokolarne dejavnosti. V kleti vile so še kuhinja, točilnica ter shrambe. K objektu spada tudi nekdanja hiša za služinčad. Po včerajšnjem ogledu Vile Podrožnik lahko rečemo, da je objekt kar precej velik za le predsedniško rezidenco.

Tudi v času slovenskega predsedovanja EU igra Vila Podrožnik pomembno vlogo, saj so tukaj skoraj vsak dan predvideni dogodki, vila pa je edini protokolarni objekt v Ljubljani, zato njeno morebitno prekvalificiranje v predsednikovo rezidenco v prihodnjih šestih mesecih skoraj ni mogoče. Kako bodo v vmesnem času ustrezno uredili varovanje predsednika Türka na njegovem domačem naslovu, ni jasno.