Metliški občinski svetniki so na zadnji seji ugotavljali, da občani ob prihodnji schengenski meji nimajo enakih življenjskih pogojev v primerjavi s preostalo Slovenijo. "Od vlade in pristojnih ministrstev zahtevamo pomoč v obliki sredstev ali posebnih razpisov za razvoj območja, predvsem za posodobitev cest, gradnjo manjših vodovodov in kanalizacije. Tako bi ljudje občutili uvedbo schengenskega režima kot prijaznejšo," pravi županja Metlike Renata Brunskole.

Schengen bo na svoji koži občutil tudi vrhunski slovenski vinogradnik svetovnega slovesa Jožef Prus s Krmačine pri Metliki. Od petih hektarov vinogradov jih ima 1,5 hektara na drugi strani schengenske meje. Za dostop do njih bo kmalu potreboval ključ. "Malo nerodno bo, ker gremo vsak dan tja in bo treba zapornice vsakič odklepati in zaklepati. A saj se bomo navadili. Nekoliko več dela bo med trgatvijo. Takrat pridejo naši sorodniki, prijatelji z vseh koncev Slovenije, ki jih bomo morali prijavljati na policiji," pravi Jože Prus.

Policisti ne poznajo domačinov

"V vasi je polno policistov. Težava je v tem, da nas ne poznajo, saj jih je veliko prišlo z drugih koncev Slovenije. Zgodilo se mi je, da so me ustavili tudi po petkrat na dan. Spraševali so me, kam grem, kje sem bila. Takšna vprašanja zares ne sodijo v svobodno državo," meni Branka Klarić iz Brezovice.

Kot pravi, so se stvari začele zaostrovati pred letom dni, ko so odprli maloobmejni prehod Ostriž v bližini Radovice. "Takrat so naš prehod v Brezovici prekategorizirali v prehodno točko, kjer lahko mejo prečkajo le tisti, ki imajo zemljo na eni ali drugi strani. Po pravilih bi se tako morali vsi preostali, denimo na pogreb v Radatoviče (vas na hrvaški strani, op. p.), peljati naokoli po nekajkrat daljši poti. Na policiji sicer pravijo, da za Slovence in Hrvate, ki živimo ob meji, v takšnih situacijah ni težav. Kaj pa, če pride na pogreb kak sorodnik iz tujine?" se sprašuje Klarićeva.

Prebivalci ob meji ne verjamejo, da se življenje po uvedbi schengenskega režima ne bo bistveno spremenilo. "Zagotovo bodo spremembe, saj gre vendarle za evropsko mejo. Jasno je, da policisti morajo skrbno varovati mejo. Toda menim, da bi morali vendarle bolj sodelovati s prebivalstvom," dodaja Klarićeva.

Bolj kot vsak policist bo mejo čuval lovec

Uvedbo schengna z negotovostjo pričakuje tudi 80 članov lovske družine Metlika. Grozi jim postavitev zapornice med lovskim domom in parkiriščem. "Lovci smo iz svojega žepa dali denar za obnovo doma, ki ga oddajamo tudi drugim. Če bo zapornica, to več ne bo mogoče, objekt bo izgubil vrednost. Dom je služil tudi teritorialni vojski med vojno za Slovenijo. Zdaj nam pa država takole vrača. Bolj kot kateri koli policist bo čuval mejo lovec, zagotovo. Zato bi nas morali upoštevati," je razočaran vodja LD Metlika Franc Jakljevič.