Kot je na novinarski konferenci pred slovesno otvoritvijo pojasnil Purič, je izgradnja 9000 kvadratnih metrov velikega objekta stala 15,3 milijona evrov, ob upoštevanju stroškov za nadzor pa je celotni znesek investicije 15,5 milijona evrov. Povedal je, da so pri objektu, ki sta ga oblikovala mlada arhitekta Matija Bevk in Vasa J. Perović, zasledovali cilj čim večje funkcionalnosti z omejenimi finančnimi sredstvi. Kljub temu pa je bila zaradi kratkega roka izvedbe, saj se je gradnja začela avgusta lani in končala oktobra letos, zaradi konjunkture ter zaradi zahtevnosti projekta vrednost investicije na koncu višja od predvidene.

Izgradnja centra, ki je bila od ideje do realizacije končana v pičlih 18 mesecih, je bila zelo zahtevna in jo je spremljala vrsta težav, je spomnil Purič. V javnosti je odmeval zlasti zaplet z izvedbo javnih naročil za nakup stolov. Vendar, kot je danes poudaril Purič, so bili podatki v javnosti nekoliko izkrivljeni in so le najdražji stoli stali 281 evrov, za vseh 1500 stolov pa so skupaj odšteli 189.000 evrov.

Ob koncu je Slovenija dobila takšen center za zahtevne naloge, kot ga še ni imela, je prepričan Purič. V.d. direktorja Urada vlade RS za komuniciranje Anže Logar pa meni, da je Kongresni center Brdo najsodobnejši konferenčni center v celotni regiji. Prepričan je, da je bila tudi izgradnja glede na velikost objekta relativno ugodna. Kvadratni meter objekta, ki v treh etažah med drugim vključuje glavno dvorano s 550 sedeži, veliko večnamensko dvorano za 200 udeležencev in prostor za delo sekretariatov držav udeleženk, je namreč stal 1600 evrov.

Kongresni center je funkcionalno zaokrožena celota, ki bo omogočala tudi delo spremljevalnega osebja in novinarjev, za katere sta bila preurejena bližnja oranžerija in bazen. "Objekt bo s svojo zasnovo in izvedbo zagotovil elemente uspešnega dela," je prepričan Purič. Z njim pa se strinja tudi Logar, ki je poudaril, da bodo v tem centru potekala najpomembnejša srečanja evropskih državnikov ter da se bodo v njem sprejemale odločitve za boljši jutri za vse državljane EU in iskali odogovori za najzahtevnejše dileme EU in širšega sveta.

Na Brdu se bo od približno 160 neformalnih srečanj, kolikor jih bo v okviru predsedovanja potekalo v Sloveniji, zvrstilo 130 dogodkov, med katerimi bo prvi na vrsti že 19 in 20. decembra, ko na srečanje s slovensko vlado prihaja konferenca predsednikov Evropskega parlamenta. Preostalih 30 dogodkov pa bo potekalo v kongresnih centrih drugod po Sloveniji, med drugim v Ljubljani, Mariboru in Portorožu.

Odprtje kongresnega centra pomeni sklepno fazo priprav na slovensko predsedovanje, je v slavnostnem nagovoru dejal Rupel, ki je podrobneje spregovoril o prioritetah predsedovanja. Prva prioriteta bo, da dobro Slovenija nadaljuje delo, ki ga je uspešno opravljala Portugalska, in da dolgoročne projekte ob koncu predsedovanja pusti Franciji v čim boljšem stanju, da se bo njihovo izvajanje lahko uspešno nadaljevalo. "V prvo polletje 2008 bomo vložili vse svoje znanje, izkušnje, trud in vztrajnost, predvsem zato, ker si želimo napredka na področjih, ki so ključna za uspeh skupnosti in njenih držav članic," je poudaril Rupel, ki je kot osrednji cilj izpostavil družbeni, gospodarski in kulturni razvoj unije.

Izmed prednostih nalog je Rupel omenil ratifikacijo nove evropske pogodbe, da bi bila ta uveljavljena pred volitvami v Evropski parlament leta 2009, poživitev izvajanja lizbonske strategije in uresničitev sprejetih zavez glede zmanjševanja emisij toplogrednih plinov ter medkulturni dialog. "Prav tako bo v ospredju naše pozornosti svetovna politika, seveda začenši s tistim delom sveta, ki nam je zgodovinsko in geografsko blizu, to je z Zahodnim Balkanom," je dejal Rupel, ki vidi prihodnost vseh držav in skupnosti Zahodnega Balkana v EU.

Natanko mesec dni pred prevzem predsedovanja je Logar danes predstavil tudi simbol slovenskega predsedstva. Logotip, po katerem bo Slovenija v prihajajoči prvi polovici leta 2008 prepoznavna, združuje simboliko petih osnovnih elementov, ki tvorijo svet, to so ogenj, zemlja, voda, zrak in eter. Obsega pa tudi prepoznavne narodne simbole, kakršen je Triglav, in jih poveže s tradicionalno evropsko rumeno zvezdo ter poudarja nacionalne barve slovenstva. Logotip, ki ga je oblikoval profesor likovne pedagogike Robert Kuhar, je bil izbran na javnem razpisu, kamor je prispelo 13 predlogov.

Danes je v prvi verziji za novinarje začelo delovati tudi uradno spletno mesto www.eu2008.si, ki je osrednja informacijska točka slovenskega predsedovanja Svetu EU. Spletna stran, ki je na voljo v slovenščini, angleščini in francoščini ter bo po Logarjevih besedah informacijska hrbtenica slovenskega predsedstva, bo od 1. januarja pa do 30. junija 2008 skrbela za obveščenost o dogodkih, ki oblikujejo evropsko sedanjost in bodo oblikovali njeno prihodnost.